Γ. ΑΜΥΡΑΣ: Ναι στα αιολικά πάρκα αλλά δεν γίνεται να πάνε παντού! 4 Χαρακτήρισε ξεπερασμένους πλέον τους υδρογονάνθρακες

on .

AIOLIKO PARKO
• Πολύς... κουρνιαχτός έχει σηκωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις σχεδιαζόμενες χωροθετήσεις αιολικών πάρκων τόσο στον Νομό Ιωαννίνων όσο και γενικότερα στην Ήπειρο, καθώς οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς τους αντιδρούν έντονα σε αρκετές περιπτώσεις.
Το θέμα μαζί με εκείνο των ερευνών για υδρογονάνθρακες δε μπορούσε να μη τεθεί στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σάββατο από κοινού με τη Σοφία Ζαχαράκη και άλλους παράγοντες στο Μικρό Πάπιγκο. 
Ο κ. Αμυράς αφενός κράτησε σαφείς αποστάσεις όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, τους οποίους χαρακτήρισε ως ξεπερασμένη μορφή ενέργειας πλέον, υπενθυμίζοντας ότι ήδη μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως η «Repsol» αποσύρονται από προγράμματα έρευνας. «Τα πράγματα παίρνουν άλλη κατεύθυνση, η ίδια η ζωή μας δείχνει τι πρέπει να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αφετέρου, εμφανίστηκε υπέρμαχος των καθαρών μορφών ενέργειας και των ΑΠΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα αιολικά πάρκα. Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι οι ανεμογεννήτριες δε μπορεί να μπαίνουν όπου να ‘ναι, αλλά θα πρέπει να χωροθετούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η εθνική νομοθεσία για την αδειοδότηση και χωροθέτηση έργων ΑΠΕ είναι πιο αυστηρή από εκείνη της Ε.Ε.. «Θέλουμε καθαρή ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε με έμφαση.
 Ο Αλ. Καχριμάνης
Στο ζήτημα των αιολικών πάρκων αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος είχε δηλώσει αντίθετος με τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Περιστέρι, ευχαριστώντας τη Γεν. Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που σταμάτησε τη διαδικασία για τη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «φυσικά και θέλουμε τις ΑΠΕ, όμως δεν μπορούν να πάνε παντού, αλλά μόνο σε κατάλληλες περιοχές».