Ανοίγει ξανά από σήμερα το Τελωνείο Μαυροματίου!

on .

TELONEIO MAYROMATIOY 1

• Επαναλειτουργεί από σήμερα, Δευτέρα το Τελωνείο Μαυροματίου, με βάση κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η λειτουργία του είναι από τις 8 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι και τα άτομα που θα περνούν, ανέρχονται σε 250 την ημέρα. Επιτρέπεται και η διέλευση φορτηγών. Κι εδώ, όπως συμβαίνει και με το τελωνείο Κακαβιάς, απαιτείται από τους εισερχόμενους στη χώρα μοριακό test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού και PLF. Θα υπάρχει δε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον μεθοριακό σταθμό.

Αρκετό παρασκήνιο
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει και πολιτικό παρασκήνιο. Αν και από καιρό ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για να επαναλειτουργήσει το Τελωνείο Μαυροματίου, η Αλβανία «ξέφυγε» από τον κορωνοϊό, ενώ η Θεσπρωτία έχει ελάχιστα έως καθόλου κρούσματα. Αρχικά, πηγές αναφέρουν ότι το άνοιγμα του Τελωνείου έγινε γνωστό στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου στις 2 Ιουνίου. Λίγο αργότερα ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα παρακάτω: «Από τη μεσημεριανή συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, κατά την οποία επιτέλους δόθηκε σαφής δέσμευση για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου από το πρωί της Δευτέρας, 8 π.μ. με 4 μ.μ., και για τη διέλευση φορτηγών. Μαζί με το Δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, που ήταν στη συνάντηση, ευχαριστούμε τους Υπουργούς κ.κ. Γεραπετρίτη, Χαρδαλιά και Οικονόμου καθώς και τον κ. Αρκουμανέα του ΕΟΔΥ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε ένα πολύμηνο αίτημα της περιοχής μας».
Είχαν προηγηθεί επιστολές για το ζήτημα αυτό τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, όσο και του τοπικού Επιμελητηρίου, ενώ ερωτήσεις στη Βουλή είχε καταθέσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος
Σαφώς και η πίεση όλων βοήθησε, ωστόσο υπήρξε και μια άλλη παρέμβαση για το ζήτημα αυτό. Ο Θεσπρωτός πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, που είναι γνωστή η πολιτική του βαρύτητα, έστω και αν δεν πολιτεύεται εδώ και χρόνια, τηλεφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ηγουμενίτσα, όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα αυτό, παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέκου Πάσχου, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συνδέονται φιλικά και έχουν συνυπηρετήσει ως υπουργοί σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα για άνοιγμα του τελωνείου στο Μαυρομάτι.
Δεν πέρασαν ούτε πέντε ημέρες, από το τηλεφώνημα του κ. Παπαδόπουλου και το Τελωνείο άνοιξε. Σύμπτωση; Δεν νομίζουμε... Σημασία έχει ότι ξαναλειτούργησε ο σταθμός, κάτι που θα δώσει οικονομική «ανάσα» και στη Θεσπρωτία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα και θα επαναφέρει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων
Η.Μ.