Δράσεις για τον ήπιο οικοτουρισμό προωθούν οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού

on .

AMYRAS ZAXARAKH KAXRIMANHS

Ανακοινώσεις για το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού, με έμφαση στα μονοπάτια, πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα από το Πάπιγκο οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Χθες οι δύο Υφυπουργοί επισκέφθηκαν την Περιφέρεια και το Δήμο Ιωαννιτών.
Στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Αλεξάνδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα ενίσχυσης του ορεινού τουρισμού, αλλά και στις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στα παραθαλάσσια με την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών. Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα που υπάρχουν σε ζητήματα περιβάλλοντος, όπως η πρόθεση κατασκευής μεγάλων αιολικών πάρκων, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι δασικοί χάρτες, αλλά και η άρνηση των δασικών υπηρεσιών να συναινέσουν στη βελτίωση αγροτικών/δασικών δρόμων.

Στο θέμα αυτό ο Υφυπουργός Γ. Αμυράς, τόνισε τη βούληση της Κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση σε επιμέρους ζητήματα που διαπιστώνονται.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ στη διάρκεια της συνάντησης επικεντρώθηκε στο άνοιγμα των Ιωαννίνων στις τουριστικές αγορές της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ χαρακτήρισε «πολύτιμο συνεργάτη του Δήμου», τον οποίο βοηθά σημαντικά σε πολλά θέματα.
Ήπιος και ποιοτικός τουρισμός
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η προώθηση του ποιοτικού και ήπιου τουρισμού και η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον απέναντι στην κλιματική κρίση και η δημιουργία κινήτρων για νέες θέσεις εργασίας σε τομείς πράσινης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλωσόρισε την Υφυπουργό Τουρισμού στα Γιάννενα, δωρίζοντας της το λεύκωμα «Ιωάννινα, η πόλη μου» του Αιμιλίου Νέου και δήλωσε: «Ο νομός Ιωαννίνων και ολόκληρη η Ήπειρος είναι ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση και χαρισματικός από τους ανθρώπους. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικοτουρισμό και για πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας για αυτές τις παρθένες περιοχές και την πλούσια βιοποικιλότητα τους, προάγοντας παράλληλα την πράσινη ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».
Η Υφυπουργός Τουρισμού, από την πλευρά της τόνισε: «Έχει φθάσει η στιγμή να αναθεωρήσουμε το τουριστικό μας μοντέλο, να ξεπεράσουμε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Η προώθηση των ειδικών μορφών ήπιου τουρισμού και οικοτουρισμού αποτελούν για εμένα απόλυτη προτεραιότητα και στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».
Τους Υφυπουργούς στα Γιάννενα συνοδεύουν οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας Τριάντης.