Ο αγροδιατροφικός τομέας «ατμομηχανή» για μια πράσινη περιφερειακή ανάπτυξη

on .

NEOI AGROTES XORAFI

l Στη δυναμική που έχει ο αγροδιατροφικός τομέας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή» για μια πράσινη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στάθηκε στη διαμόρφωση μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής που θα μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο για την αγροδιατροφή, ώστε να απαντάει στις σύγχρονες προκλήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος, της επισιτιστικής επάρκειας, της διατροφικής ασφάλειας, της υγείας των καταναλωτών, του διατροφικού πολιτισμού και της βιωσιμότητας.
Επτά προτεραιότητες
Ο υπουργός μίλησε για 7 βασικές προτεραιότητες, οι οποίες αφορούν:
- τη στήριξη των αγροτών, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για τη στήριξή τους, συνολικού ύψους περίπου 473 εκατ. ευρώ
-τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην αγροτική καλλιέργεια
- έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα, για έξυπνη γεωργία
- ένταξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, της ιδέας της αγροτικής παραγωγής, της ορθής υγιεινής διατροφής και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος
- εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία των καταναλωτών και παραγωγών από νοθείες, παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις»
- εξωστρέφεια της παραγωγής,
- την αγροδιατροφική πολιτική, με την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Σπ. Λιβανός σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας θα ενισχυθεί με 2 δισ. ευρώ, δρώντας πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.
Οι συγκεκριμένοι πόροι, όπως είπε, θα κατευθυνθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες:
-Τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω προγραμμάτων για την καινοτομία και την πράσινη γεωργία, τον εκσυγχρονισμό, τον αγροτουρισμό, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση.
- Τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα,
- Τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής των υδατοκαλλιεργειών.
Το πρόγραμμα Leader
Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε χθες και ο Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, εστιάζοντας στο εμβληματικό πρόγραμμα Leader.
Όπως είπε «το πρόγραμμα Leader έβαλε μία σφραγίδα ανάπτυξης στην περιφερειακή Ελλάδα, από αυτές που κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι δεν βλέπει τον πρωτογενή τομέα κατακερματισμένα, αλλά σαν μία ενιαία αλυσίδα αξίας. «Αυτό είναι το μυστικό αν θέλει κανείς να έχει μία αγροτική πολιτική με συνέχεια και να μην τρέχει πίσω από χρηματοδοτήσεις, να δημιουργήσει μία αλυσίδα που κάθε κρίκος θα υποστηρίζει τον προηγούμενο και θα ενισχύει τον επόμενο. Αυτό ακριβώς κάνει το Leader ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τον πολιτισμό, αντικαθιστώντας ερημωμένες εικόνες και δημιουργώντας ελκυστικούς πόλους για να δουλέψουν, να ζήσουν και να επισκεφτούν οι άνθρωποι».
Παράλληλα, ανέπτυξε τις τρεις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα πρόσκληση εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα.
- Λιγότερη γραφειοκρατία και εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα ενδιάμεσα στάδια καθυστέρησης,
- Περισσότερη ενημέρωση και πληροφόρηση για τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τα υπάρχοντα εργαλεία
- Καινούριες θεματικές καλλιεργώντας την κουλτούρα της συνεργασίας.