Η εξασφάλιση χρηματοδότησης το επόμενο βήμα για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

on .

EYRYZONIKOTHTA

• Τα Γιάννενα έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και διατηρήσιμο τεχνολογικό hub, γι’ αυτό εξάλλου και κορυφαίες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή με προοπτικές μάλιστα περαιτέρω ανάπτυξης. Σ’ αυτό βεβαίως θα συμβάλει η δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, που μετά την παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της έκτασης δεκάδων στρεμμάτων απέναντι από το Πανεπιστήμιο, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του, στις εγκαταστάσεις του οποίου αναμένεται να φιλοξενηθούν μεγάλες εταιρίες του κλάδου της καινοτομίας, μεταξύ των οποίων και η Γερμανική «TeamViewer» που ήδη λειτουργεί κέντρο έρευνας στα Γιάννενα.
Βέβαια, το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, καθώς το κόστος του Πάρκου στην πλήρη εξέλιξή του ίσως ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ 4 εκατ. ευρώ έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια από ίδιους πόρους.

Νέες προσλήψεις
Στο μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της «TeamViewer Greece», Φίλιπ Ντόιτσερ (Philipp Deutscher), μιλώντας στο υβριδικό συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues», έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ έως το τέλος του 2022 θα μπορεί να μετακομίσει στο νέο τεχνολογικό πάρκο.
«Το 2019 αρχίσαμε στα Ιωάννινα με 16 εργαζομένους και σήμερα απασχολούμε πάνω από 45, με ποσοστό άνω του 30% να είναι γυναίκες και με στόχο να φτάσουμε στο 50%. Η διαδικασία των προσλήψεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τρέχουσες εγκαταστάσεις μας μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 100 άτομα, αλλά όταν είναι έτοιμο το τεχνολογικό πάρκο που σχεδιάζουν οι τοπικές αρχές στα Ιωάννινα, εμβαδού 15.000 τ.μ., θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο χώρο, για να αναπτυχθούμε στο μέλλον. Μέχρι το τέλος του 2022 θα μπορούσαμε να μετακομίσουμε εκεί και μετά εναπόκειται και σε άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας» ανέφερε ο κ. Ντόιτσερ.

Υψηλό επίπεδο
Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν για να εργαστούν σε τέτοιες θέσεις.
«Ήρθαμε στην Ελλάδα γιατί είδαμε το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού εδώ, αλλά αν βρούμε ταλέντο που προέρχεται από άλλες χώρες (και θέλει να εργαστεί στα Ιωάννινα) είναι ευπρόσδεκτο. Ήδη απασχολούμε δύο ανθρώπους από το εξωτερικό, από Ρουμανία και Γεωργία, αλλά και Έλληνες που εργάζονταν στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία. Πρόσφατα λάβαμε επίσης βιογραφικά από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική» σημείωσε ο κ. Ντόιτσερ.

Κάλεσμα στις εταιρίες…
Και απηύθυνε κάλεσμα και σ’ άλλες εταιρίες να έρθουν στα Γιάννενα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η P&I ήταν η πρώτη που ήρθε στα Ιωάννινα και εμείς οι πρώτοι που ακολουθήσαμε. Πλέον είμαστε σε φάση να πειστούν και άλλες εταιρίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να έρθουν στα Ιωάννινα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και διατηρήσιμο τεχνολογικό hub και στη συνέχεια ένα καλό περιβάλλον, όχι μόνο για τις εταιρίες και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές, αλλά και για όλον τον κόσμο. Αυτό για τα Ιωάννινα είναι μια καλή ευκαιρία και προοπτική».

***
Εξάλλου το πόσο σημαντικό για την περιοχή θα είναι το Πάρκο επεσήμανε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που παραχώρησε δωρεάν την έκταση, σημειώνοντας ότι η στέγαση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας – κλάδων Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογίας, Αγροτεχνολογίας, Δημιουργικής Βιομηχανίας, θα προωθήσει την εφαρμοσμένη έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με θετικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής και στη διάχυση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους κλάδους Αγροτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής.