Δράσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον στα Γιάννενα

on .

PERIBALLON

• Τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από το να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, αφού αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με την ποιότητα ζωής και το μέλλον μας.

To συγκεκριμένο συμπέρασμα είναι διαχρονικό, όμως γίνεται και πάλι επίκαιρο ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που τιμάται το ερχόμενο Σάββατο. Με αφορμή αυτήν, ο Δήμος Ιωαννιτών, σχολεία, φορείς, αλλά και εθελοντές με πρώτους και καλύτερους τους Paguristas θα προχωρήσουν σε συμβολικές δράσεις και πρωτοβουλίες, στέλνοντας μηνύματα και επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. 

Δράσεις για μαθητές
Εκπαιδευτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία απευθύνεται στους μαθητές των γυμνασίων της πόλης θα υλοποιήσει ο Δήμος Ιωαννιτών αύριο, Παρασκευή, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
Η δράση θα έχει περιβαλλοντικό αντικείμενο την λίμνη και στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν πτυχές της βιοποικιλότητας του λιμναίου συστήματος με την συμβολή του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα και σύντομη παρέμβαση του επικεφαλής του κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου, Δ. Γκόλα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Φίλιος και ο αρμόδιος για τη λίμνη Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας. Λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες, η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη με ώρα έναρξης τις 11 π.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του Δήμου Ιωαννιτών στο youtube https://www.youtube.com/channel/UCBnc6kUKDgAMVc9W5g2yxAg/featured.
Στο μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. θα λάβει χώρα δράση δενδροφύτευσης στο Πάρκο Σεισμοπλήκτων απέναντι από το Στρατόπεδο Βελισσαρίου. Τη δενδροφύτευση θα κάνουν μαθητές του 8ου Λυκείου Ιωαννίνων. Στη δράση θα παραστεί και Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Θα καθαρίσουν στη λίμνη
Με μια πολυεπίπεδη δράση στη λίμνη Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή η οποία θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σάββατο θα συμμετέχει η εθελοντική ομάδα των Paguristas στις πρωτοβουλίες που υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Η κύρια δράση θα γίνει εντός λίμνης, στις 11 π.μ.. Οι Paguristas έχουν εξασφαλίσει τη συνδρομή δυτών από το κέντρο καταδύσεων «Deep Blue Divers», οι οποίοι θα έρθουν από τα Σύβοτα στα Γιάννενα, με σκοπό να ανασύρουν από τον βυθό της Παμβώτιδας αντικείμενα που έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν στο νερό. Τα αντικείμενα θα συγκεντρωθούν και στη συνέχεια θα απομακρυνθούν από όχημα του Δήμου Ιωαννιτών, με τη συνδρομή του οποίου γίνεται η δράση, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας με τον Αντιδήμαρχο Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Βασίλη Βλέτσα. Το «παρών» στην πρωτοβουλία θα δώσει και ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, με αθλητές και προπονητές να στέλνουν το μήνυμά τους για την προστασία της Παμβώτιδας με έναν ξεχωριστό τρόπο, καθώς και άλλοι σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στη λίμνη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, μέλη των Paguristas θα ενημερώνουν τον κόσμο για την πρωτοβουλία, καθώς και γενικότερα για τους σκοπούς της ομάδας, ενώ θα προηγηθεί καθαρισμός εντός και περιμετρικά του Κάστρου. Ο σκοπός της δράσης έχει κατά βάση συμβολικό χαρακτήρα, και αφορά στην ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη προστασίας της Παμβώτιδας και της παραλίμνιας περιοχής από κάθε μορφής ρύπανση.