Διευκόλυνση μετακίνησης των ΑμεΑ με σύγχρονο σύστημα στα φανάρια

on .

FANARI AMEA 2 6 21

• Πολλές φορές έχει αναφερθεί ο «Π.Λ», μέσα από τις στήλες του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας με αναπηρία όταν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς «φιλική», λόγω έλλειψης ακόμη και βασικών υποδομών!
Αυτή την περίοδο λοιπόν -όπως ενημερώνει ο Δήμος - βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης, καθώς και σε κεντρικές οδούς με σκοπό την βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών, γίνονται οδεύσεις τυφλών, ράμπες στα πεζοδρόμια και τοποθέτηση ειδικών συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες (φωτό 1ης). Μάλιστα το πρώτο ειδικό σύστημα τοποθετήθηκε στη κεντρική διασταύρωση της 28ης Οκτωβρίου.

Πως λειτουργεί
Στην λειτουργία των συγκεκριμένων φωτεινών σηματοδοτών αναφέρθηκε ο μηχανικός τηλεπικοινωνιών Αναστάσιος Δεληγιώργης που έχει την ευθύνη τοποθέτησής τους. Όπως είπε δεν διαθέτουν απλώς ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο με αναπηρία όρασης ή ακοής απέναντι στο πεζοδρόμιο. Με ένα κουμπί που βρίσκεται στο ύψος του χεριού περίπου, ο χρήστης ειδοποιείται ηχητικά σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης βρίσκεται.
Επιπλέον ο χρήστης μπορεί μέσω της αφής να καταλάβει αν το φανάρι είναι πράσινο μέσω της δόνησης που έχει, καθώς παρουσιάζει και την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης. Η ίδια συσκευή θα μπορεί να συνδέεται με Bluetooth με το κινητό, έτσι ώστε να γίνεται πληρέστερη ενημέρωση και ευκολότερος ο εντοπισμός της διάβασης.
Όλες οι πληροφορίες δίνονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Η πρώτη τοποθέτηση είχε γίνει το 2015 στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα της λειτουργίας, σύμφωνα με τον κ. Δεληγιώργη, ικανοποίησαν πλήρως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πιλοτική δράση
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ ανέφερε ότι «η συμπεριφορά μιας κοινωνίας στα άτομα με ειδικές ανάγκες καθορίζει και τον πολιτισμό της. Κι αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το διάστημα αυτό στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία πιλοτική δράση την οποία θα επεκτείνουμε το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Πιστεύουμε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουμε σημαντικά την κινητικότητα των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα».