Ψηφιακή «γέφυρα» συνδέει τους αγρότες με την αγορά!

on .

AGROTHS KINHTO

• Στην υπηρεσία του αγροτικού κόσμου της χώρας μας τίθεται για πρώτη φορά η ψηφιακή τεχνολογία. Στόχος να αποτελέσει τη «γέφυρα» που θα διασυνδέσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής με την αγορά, φέρνοντας κοντά αγρότες, επιχειρήσεις που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα και καταναλωτές.

Όλα αυτά μέσω της καινοτόμου υπηρεσίας «Greek Farms», η οποία παρέχει ψηφιακή διασύνδεση της προσφοράς και ζήτησης θέσεων εργασίας στην παραγωγή, συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και συσκευασία αγροτικών προϊόντων, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους για τη διάθεσή τους.

Καίρια ερωτήματα
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «In.gr», η εφαρμογή Greek Farms (https://greekfarms.gov.gr/greekfarms/), έρχεται να απαντήσει σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, όπως η εξασφάλιση της επάρκειας αγρο-διατροφικών προϊόντων στην αγορά, με την ψηφιακή ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας «από το χωράφι, στο ράφι και στο πιάτο του καταναλωτή». Επίσης στοχεύει στην άμεση προώθηση των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των νωπών και ευαλλοίωτων, στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακής προβολής και ανάδειξης της ποικιλίας, της ποιότητας και των τοπικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στην άμεση ενημέρωση για την παροχή νέων θέσεων απασχόλησης στην αγροτική παραγωγή.

Οφέλη για όλους
Πρόκειται λοιπόν για ένα «πρώτο ψηφιακό βήμα» στην προσπάθεια μετάβασης σε μία νέα εποχή για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας με οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Αφενός, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν καθημερινή ενημέρωση προς τις εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων για τη διαθέσιμη παραγωγή τους και τα πιστοποιητικά που τη συνοδεύουν, ενώ η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες αγροτικών εργασιών να ανακοινώνουν νέες θέσεις εργασίας εργατών γης. Αφετέρου, η υπηρεσία προσφέρει νέες ψηφιακές δυνατότητες στις εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με δυναμικούς αγρότες – παραγωγούς. Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης ανά κατηγορία και είδος προϊόντος, σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, εντοπίζουν τη διαθέσιμη παραγωγή και με βάση γεωγραφικά κριτήρια, για την καλύτερη οργάνωση των αγορών τους και της μεταφοράς.
Η «Greek Farms» διευκολύνει όμως και τους καταναλωτές, αφού τους προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίζουν εύκολα με ένα «κλικ» τους Έλληνες παραγωγούς και να λαμβάνουν πληροφορίες για τα προϊόντα τους.
Σημειώνεται ότι για τους αγρότες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥΠΑΑΤ και για τους συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων δεν απαιτείται εγγραφή στη νέα πλατφόρμα.

Απαλλαγή από το τέλος
Στο μεταξύ, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος δικαιούνται, υπό προϋποθέσεις, οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, για την απαλλαγή πρέπει να έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την ένταξη του αγρότη στο κανονικό καθεστώς, να έχει συμπληρωθεί δηλαδή μία πενταετία από την ημερομηνία τήρησης των βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Διευκρινίζεται ότι για το φορολογικό έτος 2020, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος εφαρμόζεται επιπλέον και για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγούς, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με ΚΑΣ 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού – πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού – πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές», δεδομένου ότι οι κωδικοί αυτοί προστέθηκαν στην Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, με ισχύ από την 2-12-2020.