Μόνο ευχές και καλά λόγια για τα καυτά διασυνοριακά προβλήματα!

on .

LATHROMETANASTES ASTYNOMIKOI KYNHGHTO

• «Η πολύ καλή συνεργασία των Αστυνομικών Αρχών Ελλάδας – Αλβανίας» τονίστηκε για μια ακόμη φορά σε συναντήσεις εκπροσώπων τους την περασμένη εβδομάδα σε Κακαβιά και Κορυτσά, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνονται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των καυτών διασυνοριακών προβλημάτων.
Είναι γνωστό ότι αυτά εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την μεθόριο και δυσανάλογα καλείται να επιλύσει η χώρα μας, αφού εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η αλβανική πλευρά μονίμως αρκείται σε «καλά λόγια» και… ευχαριστίες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Αλβανία αδυνατεί (ή προκλητικά αδιαφορεί) να προστατεύσει τα σύνορά της, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στους Έλληνες αστυνομικούς που συχνά έρχονται αντιμέτωποι με οργανωμένα κυκλώματα πάσης φύσεως εγκληματικότητας (ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση, ληστείες, αρχαιοκαπηλία κ.α.) κι ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και πολλά από τα περιστατικά θα μπορούσαν να εξιχνιαστούν εντός αλβανικού εδάφους.
Τα περιστατικά, κυρίως αυτά που αφορούν την διακίνηση ναρκωτικών είναι συχνά και σχεδόν πάντα εξιχνιάζονται αφ’ ότου τα κυκλώματα περάσουν στην ελληνική πλευρά. Η πιο πρόσφατη υπόθεση μόλις το Σάββατο, όταν σε δασώδη περιοχή του Πωγωνίου συνελήφθη αλλοδαπός να μεταφέρει με τα πόδια 34 κιλά χασίς από την Αλβανία (αναλυτικά στην 12η σελ.).

Απλώς… θέματα!
Αλλά και στις τελευταίες συναντήσεις δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι, αφού από το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα προβλήματα… βαφτίζονται θέματα, προφανώς για να μην δυσαρεστηθούν οι γείτονες που έχουν συνηθίσει μόνο να ζητούν και όχι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
«Επικροτήθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών και τονίστηκε η σπουδαιότητα συνέχισης των επαφών και συναντήσεων για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων στο πεδίο της αστυνομικής συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: για ποια συνεργασία γίνεται λόγος, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει πάντα στην Ελλάδα, με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους κυρίως των ακριτικών περιοχών, που είναι οι περισσότερο εκτεθειμένοι;
Τα πολυδάπανα αστυνομικά μπλόκα και οι περιπολίες, τις περισσότερες φορές αποδίδουν καρπούς, είναι όμως τόσο μεγάλη και δυσπρόσιτη η μεθοριακή γραμμή, που εάν δεν υπάρχει πραγματική συνεργασία με την αλβανική πλευρά, είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση.
Ευτυχώς που τελευταία, από την μια ο κορωνοϊός και από την άλλη η παρουσία της Frontex, περιόρισαν κάπως τις παράνομες μεταφορές.

Οι συναντήσεις…
Οι επίσημες συναντήσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 27 Μαΐου σε Γιάννενα και Κορυτσά, μεταξύ των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθυντών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας.
Κατά τις συναντήσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα (!) αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως στους τομείς της διακίνησης ναρκωτικών, της εμπορίας όπλων, της παράνομης μετανάστευσης, των κλοπών αντικειμένων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, των ζωοκλοπών καθώς και των παραβάσεων περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στην Κακαβιά
Πιο αναλυτικά, την πρώτη μέρα η συνάντηση έγινε στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς Ιωαννίνων, μεταξύ του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Δούβαλη με τους ομολόγους του, Γενικό Διευθυντή Αστυνομίας Περιφέρειας Αργυροκάστρου Fatmir Hoxha και Γενικό Διευθυντή Αστυνομίας Περιφέρειας Αυλώνας Artion Duka.
Οι τρεις Αξιωματούχοι συνοδευόταν από αντιπροσωπείες Αξιωματικών, οι όποιοι προΐστανται ή εποπτεύουν Υπηρεσίες και περιοχές που εμπίπτουν στο πεδίο της αστυνομικής συνεργασίας των δυο χωρών και συγκεκριμένα από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Παππάς, ενώ από την πλευρά της Αλβανικής Αστυνομίας συμμετείχαν ο Διευθυντής Συνόρων Περιφέρειας Αργυροκάστρου Arben Joco και ο Διευθυντής Συνόρων Περιφέρειας Αυλώνας Luigi Vathi.

Στην Κορυτσά
Τη δεύτερη μέρα, στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στην Κορυτσά, συμμετείχαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Θωμάς Νέστορας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, Αστυνομικός Διευθυντής Θωμάς Ζήκας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παναγιώτης Γεωργιάδης.
Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομίας Κορυτσάς κ. Ferdinand Mara, ο Διευθυντής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Κορυτσάς Andon Marko και άλλοι αξιωματούχοι.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, όπως αναφέρεται, «επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών, σημειώθηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσής της και τονίστηκε η εποικοδομητική σχέση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στα σύνορα των δύο χωρών».

Με ίσους όρους!
Τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών είναι και απαραίτητες και χρήσιμες να συμβαίνουν, όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ευθέως στην αλβανική πλευρά ότι αυτό πρέπει να είναι αμοιβαίο και να γίνεται με ίσους όρους και όχι μονόπλευρα. Η Ελλάδα πάντα είναι πρόθυμη –και σωστά πράττει– να παρέχει βοήθεια με κάθε τρόπο στην Αλβανία, είτε πρόκειται για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είτε για τεχνογνωσία. Αρκεί όμως και η απέναντι πλευρά να μην επαναπαύεται σ’ αυτό. Ικανότατοι θεωρούνται και οι Αλβανοί αξιωματικοί, θα πρέπει όμως να το αποδεικνύουν και στην πράξη! Εκτός κι αν εκτελούν εντολές Ράμα για το αντίθετο…