«Τρικλοποδιά» από τη Σύγκλητο στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Ιωαννίνων

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON PINAKIDA

 Η αναβάθμιση των σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «σκοντάφτει» στην ίδια τη διοίκησή του!
Συγκεκριμένα η Σύγκλητος δεν υιοθέτησε, ούτε και διαβίβασε την απόφασή της Συνέλευσης του Τμήματος για καθορισμό συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στην τιμή του 1,20, αλλά επέλεξε οριζόντια τιμή για όλα τα τμήματα το 0,80!
Μετά την άρνηση της Πρυτανικής Αρχής να υιοθετήσει την πρόταση του Τμήματος- κάτι που συνέβη και με άλλα Τμήματα του Πανεπιστήμιου- έγινε συνέλευση την περασμένη Τετάρτη και η οποία ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο κοινοποίησε στην Πρυτανεία, τη Σύγκλητο, τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και την Υπουργό Παιδείας. Σ’ αυτό τονίζεται ότι η απόφαση για συντελεστή 1,20 ήταν αιτιολογημένη, αλλά η Σύγκλητος αποφάσισε χωρίς δική της τεκμηρίωση να μην την αποδεχθεί και να μην διαβιβάσει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Είναι προφανές ότι η απόρριψη της πρότασης σχετίζεται με την «υπόγεια» αντίδραση της Πρυτανικής Αρχής κατά των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας καθώς ο Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης πριν λίγο καιρό είχε παράσχει κάλυψη σε όσους είχαν κάνει κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης, λέγοντας ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους, αλλά και έχει αντιταχθεί στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Το ζήτημα όμως με το συντελεστή της Ελάχιστης βάσης Εισαγωγής, πλήττει ευθέως τη λειτουργία του Τμήματος και το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο, που άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που έχει προσελκύσει τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής στα Γιάννενα. Το ομόφωνο ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος είναι άλλωστε απόλυτα διαφωτιστικό και θέτει ενώπιον των ευθυνών τους την Πρυτανική Αρχή, αλλά και τη Σύγκλητο.
Συγκεκριμένα αναφέρει με την άρνησή τους να αποδεχθούν την εισήγηση για συντελεστή 1,20:
• Αφαιρεί από το Τμήμα ένα ουσιαστικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού του σχεδιασμού αναφορικά με την ποιότητα και την αριστεία στα προγράμματα σπουδών του και στην υψηλού επιπέδου έρευνα που διεξάγει.
• Ακυρώνει το δικαίωμα του Τμήματος να έχει λόγο και να διαμορφώνει την πορεία του, γεγονός που προσβάλλει ευθέως τις προσπάθειες που χρόνια αυτό καταβάλλει για την ενδυνάμωση της θέσης του και ταυτόχρονα της θέσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον ακαδημαϊκό χάρτη, όντας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ένα από τα καλύτερα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ Πληροφορικής στον Ελλαδικό χώρο.
• Ενδεχομένως πλήττει αναίτια την εικόνα του Τμήματος στα μάτια της Ελληνικής Κοινωνίας και ιδιαίτερα σε εκείνα των υποψήφιων φοιτητών των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων σε σχέση με ομοειδή τμήματα, τα οποία εμφανίζονται με τον μέγιστο συντελεστή της Ε.Β.Ε. στην τιμή 1,20.
Καταλήγοντας, το Τμήμα εισηγείται εκ νέου την τιμή του 1.20 για συντελεστή και ζητά από τη Σύγκλητο να διαβιβάσει την απόφασή του στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να την ενσωματώσει στις τροποποιήσεις των συντελεστών που θα γίνουν μέχρι την 31η Αυγούστου.