Υπάρχει σχέδιο για συγκοινωνία και υποδομές στην Παμβώτιδα!

on .

LIMNH DASYLIO

Το στρατηγικό σχέδιο που αφορά στην αναβάθμιση της συγκοινωνίας στην Παμβώτιδα και στον εκσυγχρονισμό των παραλίμνιων υποδομών το οποίο εκπονήθηκε επί θητείας της ως αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ELENA επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο η Τατιάνα Καλογιάννη.
Αυτό με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου κατά τον οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ολοκληρώνεται η μελέτη και καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του έργου της «Αναβάθμισης της λιμναίας συγκοινωνίας Παμβώτιδας. Εκσυγχρονισμός και επέκταση των παραλίμνιων υποδομών».
Χαρακτηρίζοντας το σχεδιασμό συγκροτημένο και κοστολογημένο, η κ. Καλογιάννη σημειώνει ότι ο Δήμος είναι ο κύριος εμπλεκόμενος φορέας στο έργο αυτό αλλά και σε ότι αφορά την ανάδειξη της Παμβώτιδας και της παραλίμνιας περιοχής.
Οι παρεμβάσεις
Συνοπτικά, οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό όπως αποτυπώνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η παράταξη «Ιωάννινα_2023» είναι η εγκατάσταση υδατοδρομίου και υποδομών εξυπηρέτησης λιμναίας συγκοινωνίας στο Πέραμα, η προσθήκη νέων διαδρομών με αύξηση της επιβατικής / τουριστικής κίνησης, ο ενιαίος χώρος ελλιμενισμού των σκαφών (συγκοινωνιακών, τουριστικών, αλιευτικών) και η αντικατάσταση των σημερινών πλοιαρίων με φιλοπεριβαλλοντικά σκάφη (ηλεκτρικά ή υβριδικά).
Επίσης, προτείνεται η αποκατάσταση της λειτουργικότητας των παλαιών λιμενίσκων Καστρίτσας και Λογγάδων, ο εκσυγχρονισμός της πλατφόρμας σύνδεσης μεταξύ Δραμπάντοβας και Νησιού, η αναβάθμιση των υποδομών κωπηλασίας, ιστιοπλοϊας και θαλάσσιου σκι, η δημιουργία παρατηρητηρίων χλωρίδας και πανίδας (bird watching), αλλά και πλωτών προβλητών για υποστήριξη της αθλητικής αλιείας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα πλωτές εξέδρες εκδηλώσεων, πλωτή εγκατάσταση κολύμβησης και αναψυχής, εστιατορίων – αναψυκτηρίων, πλωτό μουσείο γεωλογίας - οικολογίας της λίμνης, διαμόρφωση ενός υγροτοπικού πάρκου και εγκατάσταση ενεργειακά αυτόνομου συστήματος φωτισμού περιμετρικά της Λίμνης.
Κι όσα χρονίζουν...
Σύμφωνα με την Τατιάνα Καλογιάννη, επιβάλλεται να ολοκληρωθούν άμεσα και κάποια έργα και δράσεις που χρονίζουν. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για το σχέδιο για την προστασία και βελτίωση του οικοσυστήματος της λίμνης που συντάχθηκε από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ), την ίδρυση υδατοδρομίου, τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου από τον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων και την ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία της παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο του Περάματος έως τον Μάτσικα, ενώ χαρακτηρίζει αυτονόητη την άμεση θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος Παμβώτιδας.
Με την υλοποίησή του ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά, καταλήγει η κ. Καλογιάννη.