Άνοιξε η πλατφόρμα, ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις!

on .

FOROLOGIKH DHLOSH

• Τη φορολογική τους δήλωση για το έτος 2020 μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες, καθώς άνοιξε από χθες το απόγευμα η ειδική πλατφόρμα στο Taxisnet.

Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και οκτώ δόσεις, από Ιούλιο μέχρι και Φεβρουάριο.
Αντίθετα, όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.

Απαλλαγή από τεκμήρια
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα, από τα τεκμήρια θα απαλλαγούν καταρχήν όσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα που κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου.
Επίσης, απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020, όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο - Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Χωρίς επιπλέον φόρο
Στο μεταξύ, «ανάσα» θα πάρουν και χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρο, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.)

Αλλαγές στο Ε1
Κατά τα άλλα, νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, το οποίο εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Το έντυπο περιλαμβάνει νέους κωδικούς που αφορούν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τις ανακαινίσεις ακινήτων, τη φορολόγηση των αθλητών, τους συνταξιούχους του εξωτερικού και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.