Συνεργεία δίωξης των αγριόχοιρων συστήνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

on .

AGRIOGOYROYNA DROMOS

• Αντιμέτωποι με μεγάλες ζημιές στην παραγωγή τους βρίσκονται ήδη οι αγρότες από την «επέλαση» των αγριόχοιρων, των οποίων ο πληθυσμός μετά και τη μείωση του κυνηγίου τους την τελευταία κυνηγετική περίοδο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τα κοπάδια αγριόχοιρων που συναντούν όλο και πιο συχνά οι άνθρωποι που κινούνται στην Ηπειρωτική ύπαιθρο, με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό τα ζώα για αναζήτηση τροφής να φθάνουν ακόμη και σε αυλές σπιτιών.
Το πρόβλημα έχει λάβει πανελλήνιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς να στείλει επείγουσα οδηγία - έγγραφο προς τα Δασαρχεία και σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, με την οποία ζητά την άμεση σύσταση και ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων τους σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με καταληκτική ημερομηνία ισχύος της απόφασης την 20η Σεπτεμβρίου 2021, όταν δηλαδή θα έχει αρχίσει η κανονική περίοδος θήρας.

Ζημιές στην παραγωγή
Ο Υφυπουργός αναγνωρίζει ότι παρά τα διαχειριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή.
Επισημαίνει και το πρόβλημα της διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε δρόμους, ζητώντας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων τη συνεχή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών με τις Περιφέρειες, τους Ο.Τ.Α, την Ελληνική Αστυνομία και τις λοιπές κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες / φορείς ώστε οι προβλεπόμενες ενέργειες να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων.

Μέτρα για τους οικισμούς
Για την αντιμετώπιση των αγριόχοιρων που εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές ζητείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών και παράλληλα:
- Να απαγορευτεί η χορήγηση τροφής με την έκδοση σχετικών «Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων» (Δ.Α.Δ.).
- Να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι απορριμμάτων (ασφαλείας) στις περιοχές που παρατηρούνται συχνές αλληλεπιδράσεις.
-Να περιοριστεί ο χρόνος έκθεσης υπολειμμάτων τροφής εκτός κάδων, με τη συστηματική και έγκαιρη περισυλλογή τους (εντατικοποίηση περισυλλογής – ενημερώσεις δημοτών).
- Να βελτιωθεί ο φωτισμός σε δρόμους περιοχών που έχουν παρατηρηθεί διελεύσεις αγριόχοιρων και των υβριδίων τους.
- Να τοποθετηθούν σε επιλεγμένες θέσεις ειδικές προειδοποιητικών πινακίδων (οδικής σήμανσης) για τη μείωση των ορίων ταχύτητας.