Αχρείαστη... μικροπολιτική με το Άλσος στο επίκεντρο!

on .

ALSOS PAIDIKH XARA

• Μία τελείως αχρείαστη και εν τέλει επιζήμια αντιπαράθεση προκλήθηκε ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και την Πρόεδρο της Κοινότητας Ιωαννιτών, με αφορμή το θέμα της «υιοθεσίας» του Άλσους.
Η Δημοτική Αρχή επιδίωξε να μεταθέσει την ευθύνη περιποίησης του πάρκου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στην Κοινότητα (!), εκμεταλλευόμενη τη διάθεσή της να υλοποιήσει δράσεις στον χώρο του, μεταξύ των οποίων και κοπή χόρτων ή καθαρισμό σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες. Ωστόσο, η Πρόεδρός της Σοφία Καραπάνου, προερχόμενη από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» (του τ. δημάρχου Θ. Μπέγκα), διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι ναι μεν η Κοινότητα είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβάθμιση της εικόνας τόσο στο Άλσος όσο και σε όλα τα πάρκα της πόλης, όμως δεν μπορεί να έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους χώρους αυτούς, αφού αυτή ανήκει στον Δήμο, ενώ η ίδια δεν έχει τα μέσα, τεχνικά και οικονομικά.
Είπε δηλαδή το αυτονόητο, το οποίο προκάλεσε την οργή της Δημοτικής Αρχής και προφανώς και του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος είχε προαναγγείλει την «υιοθεσία» του Άλσους από την Κοινότητα. Και αντί να βγει ο Δήμαρχος να απαντήσει, έβαλε μπροστά τα μέλη της παράταξής του της «Νέας Εποχής» που έχουν εκλεγεί στο συμβούλιο της Κοινότητας Ιωαννιτών να «αδειάσουν» την Πρόεδρο, τονίζοντας ότι η άρνηση «υιοθεσίας» του πάρκου, ήταν προσωπική της πρωτοβουλία και όχι του αρμόδιου οργάνου της Κοινότητας, καταλογίζοντας έτσι στην κ. Καραπάνου αντιπολιτευτική σκοπιμότητα!
Φυσικά, τα στελέχη της «Νέας Εποχής» που υπογράφουν την χθεσινή ανακοίνωση, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της «υιοθεσίας» του Άλσους από την Κοινότητα, πρόταση που, όπως αναφέρουν, θα τεθεί από την παράταξή τους στο επερχόμενο συμβούλιό της για να αποφασιστεί ή όχι αν αυτή θα προχωρήσει και αν θα συνεχιστούν οι δράσεις «που έχουν σκοπό να αναδείξουν και να προασπίσουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Με άλλα λόγια, τα εκλεγέντα από την παράταξη του κ. Ελισάφ μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας Ιωαννιτών, στο τέλος της ανακοίνωσής τους, «ομολογούν» ότι η Κοινότητα δεν έχει λάβει απόφαση για πλήρη «υιοθεσία» του Άλσους ή οποιουδήποτε άλλου πάρκου, ενώ παραπάνω σημειώνουν ότι εγκρίθηκαν μόνο συγκεκριμένες δράσεις. Άρα, ο κ. Ελισάφ μάλλον... βιάστηκε να «παραχωρήσει» την ευθύνη για το πάρκο στην Κοινότητα με τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της... άναυδης Προέδρου της, η οποία στη συνέχεια μίλησε γενικά για συμβολική «υιοθεσία» από την Κοινότητα όλων των πάρκων της πόλης!
***
Αυτά όλα όμως ανάγονται στη σφαίρα της... μικροπολιτικής. Η ουσία είναι μία: Την κύρια και διαχρονική ευθύνη για τους κοινόχρηστους χώρους και τα πάρκα της πόλης έχει ο Δήμος, ο οποίος εισπράττει εξάλλου και τα ανάλογα δημοτικά (ανταποδοτικά) τέλη, ενώ οι υπόλοιποι φορείς, είτε είναι η Κοινότητα Ιωαννιτών, είτε σύλλογοι, σχολεία και εθελοντές μπορούν μόνο να συμβάλλουν επικουρικά σε προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμισή τους!
Η «υιοθεσία» μπορεί δηλαδή να είναι μόνο συμβολική, όπως εξάλλου διευκρίνισε στην προχθεσινή ανακοίνωσή της η κ. Καραπάνου, με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο της Δημοτικής Αρχής και να κατηγορηθεί για... αντιπολίτευση!