Πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι της Ηπείρου δεν πληρώθηκαν την συνδεδεμένη ενίσχυση

on .

PROBATA BOSKOS

• Ν’ αλλάξει ο τρόπος χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του έτους 2020 στους κτηνοτρόφους και να επανέλθει το σύστημα πληρωμής το οποίο ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ζητά από τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών».
Στην επιστολή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος Θεοχάρης Λιούρης) υποστηρίζει ότι έτσι θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των παραγωγών και θα πληρωθούν για τον αριθμό των ζώων η απόδοση των οποίων ήταν στο όριο των 100 κιλών γάλακτος. Όπως σημειώνει η Ένωση οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας στάθηκαν εμπόδιο σε πολλούς αιγοπροβατοτρόφους να ανταποκριθούν στην καταληκτική ημερομηνία για τις τροποποιητικές δηλώσεις (έληγε στις 31 Ιανουαρίου 2021). Επιπρόσθετα ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα είχε σαν συνέπεια την απώλεια ζώων, ενώ παράλληλα υπήρξε σοβαρή μείωση των αποδόσεων γάλακτος λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, η οποία οδήγησε σε υποσιτισμό των ζώων.
«Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι να μην πληρωθούν την συνδεδεμένη ενίσχυση μάλιστα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία δίνουν αγώνα επιβίωσης», τονίζει ο Αγροτ. Συνεταιρισμός και ζητά την παρέμβαση του υπουργού για να χορηγηθεί η ενίσχυση.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ
Λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και τα λάθη στις ήδη καθυστερημένες πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και της Θεσπρωτίας Μ. Κάτσης.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν «εν μέσω πανδημίας, η απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Ο Υπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να διορθώσει τα τραγικά λάθη που έγιναν και να αποδώσει τα 7 εκατομμύρια, που υπολείπονται από τις πληρωμές, στους Έλληνες κτηνοτρόφους».

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ
Για επαναλαμβανόμενες αστοχίες και αδικίες σε βάρος των κτηνοτρόφων σχετικά με τις μειωμένες συνδεμένες ενισχύσεις, τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας και τη μη αξιοποίηση των βοσκότοπων για τη νέα ΚΑΠ, κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων και ο Χρ. Γκόκας της Άρτας που κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτ. Ανάπτυξης και Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «προς μεγάλη απογοήτευση των κτηνοτρόφων ολόκληρης της χώρας έλαβαν λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν έλαβε καμία ενίσχυση. Ενδεικτικά για τους αιγοπροβατοτρόφους το συνολικό ποσό που δόθηκε είναι μειωμένο κατά 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι». Επιπρόσθετα τονίζουν ότι αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις που ενώ καταβλήθηκε σε κτηνοτρόφους, έστω και μειωμένη, η συνδεδεμένη ενίσχυση, η Τράπεζα παρακράτησε το σύνολο του ποσού, εξαιτίας οφειλών τους προς αυτή. Επιπλέον επισημαίνουν ότι η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου για την χρήση των βοσκοτόπων, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη δικαίωση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον ορισμό του βοσκότοπου, αλλά ούτε και τον Κανονισμού Omnibus, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στη Βουλή. Αυτή η απόφαση αφήνει ανεκμετάλλευτες εκτάσεις περίπου 9,6 εκατ. στρεμμάτων που θα μπορούσαν με τη νέα ΚΑΠ να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους και να στηρίξουν το πενιχρό εισόδημά τους.