Ένα Ευρωπαϊκό βραβείο για το γεφύρι της Πλάκας!

on .

GEFYRI PLAKAS

• Mπορεί να πήρε χρόνο, όμως είναι γεγονός ότι η αναστήλωση του πέτρινου γεφυριού της Πλάκας που ακολούθησε την κατάρρευσή του στα ορμητικά νερά του Αράχθου τον Φεβρουάριο του 2015, υπήρξε υποδειγματική.

Έτσι σήμερα, το γεφύρι στέκει ξανά περήφανο έχοντας μορφή πανομοιότυπη με την αρχική!
Η εξαιρετική δουλειά που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και τοπικούς φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου έλαβε και διεθνή αναγνώριση. Συγκεκριμένα, η αποκατάσταση του σημαντικού μνημείου έλαβε το «Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς» (Europa Nostra) 2021 έπειτα από υποψηφιότητα που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού. Τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν ακόμη δύο υποψηφιότητες με ελληνική συμμετοχή, μεταξύ των οποίων, το έργο «Fibranet», που αφορά στη συντήρηση ινών αρχαίων υφασμάτων.

Από 30 χώρες...
Η ανακοίνωση των νικητών του Βραβείου 2021 πραγματοποιήθηκε χθες σε ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τη Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας και τον Hermann Parzinger, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Europa Nostra.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κορυφαία τιμή της Ευρώπης στον τομέα της κληρονομιάς απονεμήθηκε σε 24 υποδειγματικά επιτεύγματα από 18 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νικητές επιλέχθηκαν από ανεξάρτητες επιτροπές αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη, κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και άτομα από 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Υπουργός Πολιτισμού
Σε δηλώσεις της αναφορικά με το βραβείο «Europa Nostra 2021» για την υποδειγματική αποκατάσταση της γέφυρας της Πλάκας η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «με το συγκεκριμένο βραβείο επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται για μία ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο επιστημονικής επάρκειας των Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ό,τι αφορά την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Σύμφωνα με την Υπουργό, το συγκεκριμένο έργο ήταν το αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Πολιτισμού, Μεταφορών και Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Όπως επισημαίνει, «η κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας, το 2015, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων, συνδέεται με τις συνέπειες των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνει την σύνταξη του σχεδίου δράσης -ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2019- για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών, ενώ συγχρόνως έχει εντάξει στα έργα που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των φαινόμενων της κλιματικής αλλαγής στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία».

Καινοτόμο έργο
Το υπουργείο πολιτισμού σε ανακοίνωσή του παραθέτει όλες τις διαδικασίες που ακολούθησαν την κατάρρευση του γεφυριού τον Φεβρουάριο του 2015.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «το έργο αποκατέστησε το γεφύρι στην παλιά του μορφή και ανέδειξε την υλική και άυλη του αξία εντός του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου στο οποίο βρίσκεται... Έχει κηρυχθεί προστατευόμενο ιστορικό μνημείο και η ιστορική του σημασία για την Ελλάδα είναι σημαντική».
Προσθέτει δε τα εξής χαρακτηριστικά: «Το έργο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως. Το ευρύ φάσμα εμπειρίας και γνώσης που ανακτήθηκε από αυτό το μοναδικό έργο εμπλουτίζει την επιστημονική κοινότητα, με τα αποτελέσματα να διαχέονται στη διεθνή κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε συνέδρια. Φυσικά, παραδοσιακά υλικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ ανακτήθηκαν και αξιοποιήθηκαν παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής. Το αποκατεστημένο μνημείο εντάχθηκε ξανά τόσο στο εξαιρετικό φυσικό τοπίο του, όσο και στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινότητας».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ