Ο Δήμος κύριος υπεύθυνος για τη φροντίδα πάρκων της πόλης!

on .

ALSOS PARKO

• Ποιος έχει τελικά τη βασική ευθύνη για την καθαριότητα και περιποίηση χώρων πρασίνου όπως είναι τα πάρκα σε μία πόλη; Eίναι ξεκάθαρο ότι αρμόδιος είναι ο Δήμος, ο οποίος διαθέτει εξάλλου ειδικές υπηρεσίες για τον σκοπό αυτό (καθαριότητας – πρασίνου). Υπεύθυνοι είναι και οι πολίτες, στο μέτρο που τους αναλογεί, κυρίως με το να προσέχουν να μη ρυπαίνουν τους κοινόχρηστους χώρους αφήνοντας απορρίμματα.
Τα παραπάνω ισχύουν και για το Άλσος, ένα από τα πιο κεντρικά πάρκα στα Γιάννενα, την ευθύνη για το οποίο η Δημοτική Αρχή, εκμεταλλευόμενη την... καλή διάθεση της Κοινότητας Ιωαννιτών, επιχείρησε να της «φορτώσει» εξολοκλήρου. Έτσι, σε προχθεσινή ανακοίνωσή της, με αφορμή δράσεις που έγιναν στο Άλσος, ανακοίνωσε ότι η Κοινότητα το «υιοθετεί», αναλαμβάνει δηλαδή την προστασία και περιποίησή του!

Τι λέει η Κοινότητα
Η ανακοίνωση της Δημοτική Αρχής προκάλεσε την αντίδραση της Κοινότητας Ιωαννιτών, με την Πρόεδρό της Σοφία Καραπάνου να εκδίδει χθες ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι η Κοινότητα επιθυμεί μεν να συμβάλει στην φροντίδα του Άλσους, σε συνεργασία με τον Δήμο και τους κατοίκους, όμως δεν έχει τα τεχνικά μέσα και τα χρήματα για το αναλάβει εξολοκλήρου.
Όπως αναφέρει η κ. Καραπάνου, ένα πάρκο απαιτεί εργασίες συντήρησης πρασίνου, απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων - κλαδιών, ευπρεπισμό, προστασία του φυτικού υλικού και αστικού εξοπλισμού (κάδοι – παγκάκια – φωτισμός - σιντριβάνι). Η υιοθεσία ενός τέτοιου χώρου απαιτεί να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και μετά από τυχόν οργάνωση εκδήλωσης ή συνάντησης, να φυτεύονται λουλούδια στα υπάρχοντα παρτέρια, να φροντίζονται τα φυτά του πάρκου (πότισμα, βοτάνισμα, κλάδεμα κ.λ.π.), να κουρεύεται ο χλοοτάπητας κ.λ.π..
Κάνει δε γνωστό ότι το Συμβούλιο της Κοινότητας Ιωαννιτών συζήτησε το θέμα και αποφάσισε ότι δεν μπορεί, ελλείψει πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, να αναλάβει κατά αποκλειστικότητα, όλα τα παραπάνω!

«Ενώνουμε δυνάμεις...»
Όπως λοιπόν διευκρινίζει η Πρόεδρος, η Κοινότητα Ιωαννίτων «θα είναι στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στις απαραίτητες εργασίες, δράσεις και πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε όλα τα πάρκα της πόλης μας να είναι καθαρά και προσβάσιμα για όλους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αναλάβει εξολοκλήρου όλα όσα απαιτούνται να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή».
Η κ. Καραπάνου σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως «στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν ξανά οι γειτονιές και με επεμβάσεις τοπικής κλίμακας να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύνολο καθαρών, λειτουργικών και πράσινων εκτάσεων που θα είναι προς όφελος των δημοτών. Μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες να αναλάβει ο κάθε πολίτης την ευθύνη που του αναλογεί στους δημόσιους χώρους, πάντα όμως με την αρωγή της Κοινότητας και του Δήμου Ιωαννιτών».
Και καταλήγει τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Δήμο Ιωαννιτών κι όλους τους φορείς του τόπου ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας να “υιοθετήσουν” όλα τα πάρκα των Ιωαννίνων, φροντίζοντας ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τον οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στην κοινωνία μας, ως χώροι περιπάτου, αθλητισμού, ανάπαυσης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και μάθησης».