Υποχρεωτικά και στον ιδιωτικό τομέα από σήμερα τα self tests

on .

SELF TEST COVID 19

• Διευρύνεται η υποχρεωτική διενέργεια self test και πλέον από σήμερα, Δευτέρα θα διατίθενται σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας από σήμερα έως και το Σάββατο 29 Μαΐου όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24-05-2021 έως 30-05-2021 και ένα για την εβδομάδα από 31-05-2021 έως 06-06-2021. Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του σήμερα Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19». Σημειώνεται τέλος ότι την τρέχουσα εβδομάδα τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους. Όπως τονίζεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr «η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».