Φτάνει πια η ατιμωρησία για όσους νοθεύουν τη φέτα ΠΟΠ

on .

FETA BARELI

• Αποτελεσματική προστασία της φέτας ΠΟΠ, η οποία αποτελεί εθνικό προϊόν και στήριγμα του κτηνοτροφικού κλάδου, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την επιβολή αυστηρών ποινών με «fast track» διαδικασίες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους σε όσες επιχειρήσεις ή ιδιώτες διαπράττουν νοθεία.
Αυτό επισημαίνει με έμφαση η Διεπαγγελματική Οργάνωση, λαμβάνοντας αφορμή από το πρόσφατο περιστατικό διακίνησης νοθευμένης φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία από τη γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ.

Παράλληλα, αφήνει αιχμές για διαχρονική ολιγωρία στην τιμωρία των παραβατών, εξαιτίας της οποίας έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στις τιμές του προϊόντος και κατ’ επέκταση στους ντόπιους παραγωγούς.

Βαριά παράβαση
Το καθεστώς ευρωπαϊκής προστασίας της φέτας ΠΟΠ στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη διαφορετική πρώτη ύλη, δηλαδή το αιγοπρόβειο γάλα που διαφέρει από τις ομοειδείς απομιμήσεις και συγκεκριμένα από τα λευκά τυριά από αγελαδινό γάλα υπενθυμίζει η Διεπαγγελματική σε ανακοίνωσή της και προσθέτει πως η νοθεία με αγελαδινό και μάλιστα σε μεγάλα ποσοστά θεωρείται κατ’ εξοχήν βαρύτατη παράβαση του κανονισμού παραγωγής της, η οποία πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας και ενδιαφέροντος για μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε Υπουργούς του ΥΠΠΑΤ και η μη παραπομπή μέχρι σήμερα συσσωρευμένων παραβάσεων έως πρόσφατα, οδήγησε σε καθεστώς εκτεταμένης χαλαρότητας όσον αφορά την τήρηση του κανονισμού». Σύμφωνα με την Οργάνωση, ακόμα και υπότροποι παραβάτες του κανονισμού απλά δεν θεωρούνται υπότροποι έστω και σε περιπτώσεις νοθείας με αγελαδινό γάλα επειδή προηγουμένως δεν είχαν παραπεμφθεί στις επιτροπές επιβολής ποινών και δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμη.

Διαχρονική ατιμωρησία...
Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ατιμωρησίας από το Υπουργείο ήταν, όπως τονίζει, η βασική αιτία αύξησης των εισαγωγών και ελληνοποιήσεων του πρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό ή ακόμα και λευκών τυριών από πρόβειο γάλα, τα οποία στην πορεία βαπτίζονταν φέτα ΠΟΠ στην ελληνική και ξένη αγορά. Όμοια και η πλήρης καταστρατήγηση του όλου πλαισίου παρασκευής της Φέτας ΠΟΠ με μέσα και τεχνικές που ρητά απαγορεύονται απ’ τον κανονισμό.
Αυτή η διαχρονική ολιγωρία τελικά οδήγησε, σύμφωνα με τη Διεπαγγεματική, στην πρωτοφανή πτώση των τιμών της φέτας στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά και στην παρεπόμενη συμπίεση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος και του εισοδήματος των παραγωγών, γεγονός που εξώθησε στην έξοδο από το επάγγελμα πολλούς νέους και ιδίως μικρούς αιγοπροβατοτρόφους και αναγκαστικά στη συρρίκνωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων. «Πλέον χρειάζεται πολύς χρόνος και χρήματα για να αποκατασταθεί το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να γίνει...
Τι προτείνει λοιπόν η Διεπαγγελματική για να αλλάξει η εικόνα; Θεωρεί επιβεβλημένη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ώστε ο καταλογισμός ποινών να επιβάλλεται από το ελεγκτικό όργανο (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ) και όχι να παραπέμπεται σε επιτροπή του ΥΠΑΑΤ «με αργόσυρτες διαδρομές και τελικό αποτέλεσμα ετεροκαθοριζόμενο απ’ την εκάστοτε πολιτική συγκυρία», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.. Όσο για την ίδια, θέτει την αυστηρή τήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας ως κορυφαία προτεραιότητά της για την διασφάλιση του κοινού συμφέροντος καταναλωτών, αιγοπροβατοτρόφων και μεταποιητών.

Και τι ζητάει η ΔΟΦ
Ζητάει λοιπόν από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης την άμεση αναγνώρισή της υπενθυμίζοντας ότι επί 16 μήνες βρίσκεται προς επεξεργασία από το αρμόδιο τμήμα του μετά την εξαγγελία του πρ. υπουργού Μ. Βορίδη αρχές του 2020 όταν επιτεύχθηκε η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Η Διεπαγγελματική προτείνει επίσης, μεταξύ άλλων, τη θεσμική συμμετοχή της σε όλα τα αρμόδια όργανα ελέγχου του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των επιτροπών του ΥΠΑΑΤ που χειρίζονται θέματα που αφορούν την φέτα και την άμεση λήψη όλων των διοικητικών και ποινικών μέτρων όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία για την πρόσφατη υπόθεση της νοθείας στην Γερμανία, καθώς και την άμεση επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε όλες τις παραβάσεις νοθείας που έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ