Τραβούν ξανά την ανηφόρα τα κρούσματα (33) στα Γιάννενα

on .

KORONOIOS TEST 4

• Όπως ήταν αναμενόμενο, δυστυχώς, τα 11 κρούσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ στα Γιάννενα ήταν συγκυριακά μειωμένα, καθώς μεσολάβησε Κυριακή, ημέρα που γίνονται πολύ λιγότερα τεστ. Χθες ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε (33), επαναφέροντας και την ανησυχία για την εξέλιξη την πανδημίας στην περιοχή μας, σε μια περίοδο μάλιστα που σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα και ανοίγουν πολλές δραστηριότητες.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ήπειρο, επτά κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Θεσπρωτία, ενώ Άρτα και Πρέβεζα δεν βρέθηκαν χθες στη λίστα του ΕΟΔΥ.
Έτσι, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για το Νομό Ιωαννίνων παραμένει στο υψηλό 30,14 και για το Νομό Θεσπρωτίας στο 4,86. Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού για τα Γιάννενα υπολογίζονται σε 19,65 και για τη Θεσπρωτία σε 16,06.

Προληπτικά rapid test!
Η προσπάθεια για αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα πρέπει να είναι το μέγα ζητούμενο το επόμενο διάστημα και μέχρις ότου εμβολιασθεί ικανοποιητικός αριθμός πολιτών, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τείχος ανοσίας.
Όσοι λοιπόν νοσούν, είτε εμφανίζουν συμπτώματα, είτε όχι, οφείλουν να παραμένουν σε καραντίνα καθ’ όλη την διάρκεια που τους υποδεικνύεται, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του ιού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό εργαλείο ελέγχου του ιού αποτελούν τα rapid tests, γι’ αυτό και οι πολίτες συχνά θα πρέπει να απευθύνονται προληπτικά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Στα Γιάννενα καθημερινά βρίσκονται τόσο έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα. Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και πιο πολλοί προβαίνουν σε προληπτικούς ελέγχους, αφού τη Δευτέρα στα δυο σημεία έγιναν 816 rapid test και προέκυψαν 10 κρούσματα (όλα αφορούσαν νέους).

Αύριο στην Ελεούσα
Δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ αύριο, Πέμπτη και στην Κοινότητα Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας.
Στο πλαίσιο των ανοιχτών δράσεων που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, κλιμάκια της ΚΟΜΥ Ιωαννίνων θα βρίσκονται από τις 10:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι την πλατεία του Δημαρχείου στην Ελεούσα, όπου κάτοικοι των Κοινοτήτων και οικισμών της ευρύτερης περιοχής μπορούν να προσέλθουν για να υποβληθούν σε τεστ.

Self test για δύο εβδομάδες
Στο μεταξύ, από σήμερα Τετάρτη έως και το Σάββατο 22 Μαΐου (κατά τις εργάσιμες ώρες, πλην διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων) θα γίνεται η προμήθεια από τα φαρμακεία των self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και για διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Σε αυτή τη φάση μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προμηθευτούν δύο self test από τα φαρμακεία, τα οποία θα αφορούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ένα δηλαδή για την ερχόμενη και ένα για τη μεθεπόμενη.

Πανελλαδικά
Σε επίπεδο χώρας, ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.812 κρούσματα, ενώ άλλα 63 συνάνθρωποί μας με Covid-19 έφυγαν από τη ζωή.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι 78.

Οι εμβολιασμοί…
Στο μεταξύ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, οι οποίοι από μεθαύριο, που θ’ ανοίξουν όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, αναμένεται να «τρέξουν» ακόμη πιο γρήγορα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα (emvolio.gov.gr) μέχρι χθες είχαν γίνει 4.405.618 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.624.604 ολοκληρωμένοι (και με τις δυο δόσεις).
Όσον αφορά την Ήπειρο είχαν γίνει 143.510, ενώ οι ολοκληρωμένοι (και με τις δυο δόσεις) έφταναν τις 53.990. Αναλυτικά:
- Στο Νομό Ιωαννίνων έχουν γίνει 69.641 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 25.549 και με τις δυο δόσεις.
- Στο Νομό Θεσπρωτίας 26.143, οι 11.296 έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις.
- Στο Νομό Άρτας έχουν πραγματοποιηθεί 23.742 εμβολιασμοί, 9.626 ολοκληρωμένοι.
- Στο Νομό Πρέβεζας έχουν γίνει 23.984 εμβολιασμοί, 7.519 και με τις δυο δόσεις.