«Γαλάζιες Σημαίες» θα κυματίζουν φέτος σε 11 παραλίες της Ηπείρου

on .

GALAZIES SHMAIES 1

• Έντεκα «Γαλάζιες Σημαίες» (δύο περισσότερες από πέρυσι) θα κυματίζουν φέτος σε παραλίες της Ηπείρου, οι επτά στην Π.Ε. Πρέβεζας και οι τέσσερις στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.
Πρόκειται για τις Κυανή, Μέγα Άμμο, Μονολίθι και Πλατάνια στο Δήμο Πρέβεζας, την Αμμουδιά, τον Βάλτο και τη Λούτσα στο Δήμο Πάργας και στο Δήμο Ηγουμενίτσας: Αγία Παρασκευή, Δρέπανο, Καραβοστάσι και Μέγα Άμμος.
Στη γειτονική Λευκάδα, αγαπημένο προορισμό για Έλληνες και ξένους τουρίστες, θα κυματίζουν επτά «Γαλάζιες Σημαίες», όπως και πέρυσι: Αγ. Νικήτας - Πευκούλια, Άη Γιάννης Κάθισμα 1, Λευκάδα - Γύρα, Μικρός Γιαλός - Πόρος, Πόντι και Πόρτο Κατσίκι.

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες, με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία.
Φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Πρώτη στη χώρα μας αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες.

Σύμβολο ποιότητας
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.