Τα... όπλα παίρνουν οι κυνηγοί για το Σ/Ν των «ζώων συντροφιάς»!

on .

PAPAGRHGORIOY NIKOS KYNHGOI 17 5 21

• Επί ποδός... πολέμου με το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ο κυνηγετικός κόσμος της Ηπείρου και όχι μόνο με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «ζώα συντροφιάς» που προωθεί προς ψήφιση.

Τα σωματεία τους και η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου θεωρούν ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και αύριο, Τετάρτη (ώρα 6 μ.μ.) προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων με αφορμή την διαβούλευση για το επίμαχο νομοσχέδιο.
Κάλεσμα στους κυνηγούς και τους κυνόφιλους να λάβουν μέρος στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας απηύθυναν κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου και ο Ταμίας Χαράλαμπος Μπρέχας.

ΟΧΙ στην στείρωση!..
Ο Πρόεδρος της 5ης ΚΟΕ Ηπείρου κάλεσε τους κυνηγούς και τους κυνόφιλους να βρεθούν στη συγκέντρωση και να πουν ένα μεγάλο «όχι» στην αναγκαστική στείρωση των ζώων. Στάθηκε στο γεγονός πώς μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δείχνει την αντικυνηγετική της στάση.
Ανέφερε πώς, παρ’ όλες τις υποσχέσεις που πήραν για την αναγνώριση των κυνηγετικών σκύλων, φύλαξης, διάσωσης, έρευνας ως σκύλους εργασίας, με το άρθρο 5 όλοι... βαφτίζονται σκύλοι συντροφιάς με αποτέλεσμα την αναγκαστική στείρωση, κάτι που σημαίνει την αλλαγή του μεταβολισμού και του χαρακτήρα του σκύλου, γεγονός που χαρακτήρισε παράνομο και αντισυνταγματικό. Για το άρθρο 6, είπε πώς απαγορεύει την ερασιτεχνική εκτροφή και αναπαραγωγή και χάνονται έτσι οι σπάνιες φυλές, ενώ μνεία έκανε και στο άρθρο 33 του σ/ν. Σύμφωνα με αυτό θα συμμετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ εξέφρασε την επιθυμία των κυνηγών να λαμβάνουν μέρος σε αυτή μιας και έχουν θεσμικό ρόλο και αναγνωρισμένο από το υπ. Περιβάλλοντος.
Επίσης, χαρακτήρισε ντροπή όσα είπε η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλ. Ομοσπονδίας Ν. Μπομπολάκη, με αφορμή το συμβάν με το αγριογούρουνο στην πλατεία Αριστοτέλους, πώς εφόσον αυτά έχουν στερηθεί την τροφή τους, αναγκάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτονται τα αστικά κέντρα και πρότεινε μάλιστα ως λύση, την απαγόρευση του κυνηγίου, προκειμένου τα ίδια τα αγριογούρουνα να βρίσκουν την απαραίτητη τροφή, την οποία κατά την άποψή της στερούν οι κυνηγοί θηρεύοντας θηράματα.
Τέλος, ανέφερε πώς έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με Δημάρχους, Περιφερειάρχη και βουλευτές της Ηπείρου προκειμένου να κατατεθούν απόψεις και πώς αν ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο είναι μονόδρομος η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Δεν δίνει λύσεις...
Από την πλευρά του ο ταμίας της 5ης ΚΟΕ Ηπείρου Χαράλαμπος Μπρέχας ανέφερε πώς δεν δίνει λύσεις το νομοσχέδιο ούτε καν για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και δεν υπάρχει παράγραφος να εξηγεί, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα 150 δαγκώματα στην πόλη μας. Τόνισε πώς ενοχοποιείται το δεσποζόμενο ζώο και καταργείται η ερασιτεχνική εκτροφή που έφερε την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες στην κυνοφιλία και εξαφανίζονται με την στείρωση αυτόχθονες φυλές.
Παραχωρούνται, υπογράμμισε ο κ. Μπρέχας, αρμοδιότητες των Δήμων σε φιλοζωικά σωματεία και θα αναγκαστούν οι Δήμοι να διαχειρίζονται τα αδέσποτα υπό την επίβλεψη αυτών. Υποστήριξε δε ότι πρέπει να λάβουν μέρος στη διαβούλευση για να εκφραστούν ανησυχίες και αντιρρήσεις με νόμιμο τρόπο και πώς το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τους κυνηγούς αλλά και τους κυνόφιλους μιας και οι επιπτώσεις της στείρωσης θα είναι ολέθριες.