Και άλλα πλατάνια... νεκρά στην Παραλίμνιο περιοχή

on .

PLATANIA PARALIMNIO 16 5 2021

• Αντιμέτωποι με νέες δυσάρεστες αλλαγές θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι Γιαννιώτες στην Παραλίμνιο περιοχή της πόλης, καθώς η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που έχει νεκρώσει εκατοντάδες πλατάνια στην ευρύτερη περιοχή δεν λέει να βάλει «φρένο».
Κι άλλα πλατάνια έχουν αρρωστήσει, γεγονός που γίνεται αντιληπτό εύκολα με γυμνό μάτι, αφού ακόμα δεν έβγαλαν φύλλα, αλλά μοιάζουν τελείως ξερά. Για το θέμα μίλησε χθες στον «Π.Λ.» ο Αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς, αρμόδιος για το πράσινο. Όπως είπε, έχει ζητηθεί η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Ιωαννίνων για έναν πλάτανο κοντά στη «Σκάλα» κι έναν ακόμη στην Πλατεία Μαβίλη, προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στο κόψιμό τους εφόσον διαπιστωθεί ότι νεκρώθηκαν λόγω του μεταχρωματικού έλκους.
«Εφόσον κόψουμε κι αυτά τα δέντρα, θα τα αντικαταστήσουμε με σφενδάμια πλατανοειδή...» ανέφερε ο κ. Παππάς. Ωστόσο, τα σημάδια δείχνουν ότι τουλάχιστον πέντε δέντρα έχουν προσβληθεί από τον φονικό μύκητα, τα οποία θα πρέπει να κοπούν το επόμενο διάστημα με την ελπίδα ότι έτσι θα διασωθούν τα υπόλοιπα!
Στο μεταξύ, ο Δήμος θα επιχειρήσει να απομακρύνει τους κορμούς και ένα μέρος από τις ρίζες των δέντρων που έχει ήδη κόψει, έργο που μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος, οι ρίζες των πλατάνων μπορεί να φτάνουν ακόμα και μέσα στο Κάστρο!
«Μάχη» με τα χόρτα
«Ανάσα» πήρε ο Δήμος έπειτα από τη δίμηνη παράταση που δόθηκε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, μέσω του οποίου απασχολούνται αυτή τη στιγμή στα Γιάννενα περισσότεροι από 400 συμβασιούχοι στελεχώνοντας κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα και το πράσινο.
Οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν ως τον Αύγουστο στο πόστο τους με τον Αριστείδη Παππά να τονίζει πως πρόκειται για κρίσιμη περίοδο αφού εκτός από τα κλαδέματα απαιτείται το κόψιμο χόρτων σε πάρκα, νησίδες και άλλους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ