Έχουν μέλλον οι ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαγιάδα και την Αλβανία

on .

sagiada

• Οι ιχθυοκαλλιέργειες σε Σαγιάδα και Αλβανία έχουν μέλλον, ήταν το συμπέρασμα του τελικού επιστημονικού συνεδρίου για την ολοκλήρωση του έργου ECO-FISH που έλαβε χώρα πρόσφατα..
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δυναμικός κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της πανελλήνιας παραγωγής εκτρεφόμενων ψαριών με μεγάλη εξαγωγική δυνατότητα και απασχολεί πάνω από 400 άμεσα και έμμεσα εργαζομένους.
Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, αλλά και οι προτεινόμενες εφαρμογές για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις ιχθυοκαλλιέργειες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Αλβανία.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπσιτημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, η κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων Αθηνά Τζώρα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Περιφερειάρχης Αυλώνας Ervis Mocka, o βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν. Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλ. Πάσχος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αυλώνας Arben Breshani, ο Συντονιστής της Κοινής Γραμματείας Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA "Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020", και η υπεύθυνη έργων Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA "Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020" Κατερίνα Τσαμούρη.
Μίλησαν ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Ιωαννίνων Γιάννης Σκούφος, οι εταίροι του έργου: Πέτρος Ζουμπάλης, Iωάννης Χεκίμογλου, Σταύρος Τόκας, Merita Myrati, Simo Ribaj και Astit Aliaj, ο επ. καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ηλίας Γιάννενας, o ιχθυολόγος Κώστας Περδικάρης, ο καθηγητής Artur Riba και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας Θεσπρωτίας Ευάγγελος Κωνσταντινίδης.
H. M.