Η Αλβανία «πρωταθλήτρια» στην παραγωγή και εμπορία κάνναβης!

on .

ALBANIA XASIS ALOGA

• Δεκαετίες ολόκληρες μετράει το εμπόριο ναρκωτικών, κυρίως χασίς που από τα χωράφια της Αλβανίας όπου καλλιεργείται, διοχετεύεται σε όλη την Ευρώπη ακολουθώντας μία διαδρομή η οποία περιλαμβάνει και την Ήπειρο!
Πρόκειται για δραστηριότητα που αποδίδει τεράστια κέρδη σε παραγωγούς και διακινητές, οι οποίοι είναι συνήθως μέλη καλά οργανωμένων κυκλωμάτων και δεν είναι μυστικό ότι δρουν με την «ανοχή» της αλβανικής κυβέρνησης, για ευνόητους λόγους! Εκτός από τις ελληνικές Αρχές, το ρόλο αυτό της γειτονικής χώρας διαπιστώνουν πλέον όλο και πιο έμπρακτα και ευρωπαϊκοί φορείς, με τελευταίο την EUROPOL η οποία σε έκθεσή της φωτίζει τον οργανωμένο τρόπο με τον οποίο διεξάγεται από την Αλβανία η εμπορία κάνναβης.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για την οργάνωση και συστηματική δράση των δικτύων διακίνησης, ενώ παρουσιάζονται και οι Βαλκανικές διαδρομές εισόδου της ηρωίνης στην Ε.Ε..

Εκθέσεις - καταπέλτης
«Σημαντική πηγή φυτικής κάνναβης που διακινείται στην Ε.Ε.» χαρακτηρίζει την Αλβανία ο Οργανισμός Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νόμου.
Στην πιο πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η EUROPOL σχετικά με την αξιολόγηση της απειλής σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος για το 2021, η Αλβανία συνεχίζει να αναφέρεται με αρνητικό τρόπο αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της εμπορίας κάνναβης στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται μάλιστα μόλις ένα μήνα μετά από αντίστοιχη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Διεθνή Έλεγχο των Ναρκωτικών, όπου επίσης επισημαίνεται ο ρόλος της Αλβανίας στην παραγωγή και διακίνηση χασίς.
Όπως αναφέρεται σ’ αυτή, μεταξύ άλλων, «η Αλβανία είναι χώρα προέλευσης κάνναβης και έδρα για ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που μεταφέρουν τα ναρκωτικά από τις χώρες προέλευσης στις ευρωπαϊκές αγορές»! Προστίθεται δε ότι «οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών υπό την ηγεσία ή κυρίως αποτελούμενες από Αλβανούς υπηκόους δραστηριοποιούνται διεθνώς και τα παράνομα κέρδη τους ξεπλένονται στην Αλβανία»!

Oργανωμένα δίκτυα
Τα πορίσματα που εμπεριέχει η πρόσφατη έκθεση της EUROPOL σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης και δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης αλβανικού χασίς είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά. Επιβεβαιώνουν δε έμπρακτα και όσα διαπιστώνουν κατά καιρούς και οι Αρχές της Ηπείρου, στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν προκειμένου να βάλουν φρένο στις αθρόες εισαγωγές παράνομων ουσιών από τη γειτονική χώρα.
Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, «τα εγκληματικά δίκτυα που ασχολούνται με την εμπορία κάνναβης είναι εξαιρετικά οργανωμένα. Συνήθως είναι ιεραρχικά δομημένα με ρόλους και επίπεδα καλά καθορισμένα γύρω από την ηγεσία ή σχετικά στενά οργανωμένα αλλά χωρίς δομή και περιβάλλονται από ένα δίκτυο ατόμων που ασχολούνται με εγκληματικές δραστηριότητες. Ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην Europol με θανατηφόρα και σοβαρή βία σχετίζονται με τα ναρκωτικά, ιδίως το εμπόριο κάνναβης».

Οι δρόμοι της ηρωίνης
Τα Βαλκάνια εξάλλου παραμένουν συνολικά μια περιοχή αρκετά προβληματική για την εμπορία ηρωίνης στην Ε.Ε., επισημαίνει η EUROPOL και στην έκθεσή της αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι βαλκανικές διαδρομές παραμένουν οι κύριες διαδρομές εισόδου ηρωίνης για εμπορία στην Ε.Ε.. Ως επί το πλείστον, η ηρωίνη διακινείται κατά μήκος αυτών των διαδρομών σε φορτηγά κρυμμένα μεταξύ των νόμιμων εμπορευματικών μεταφορών και καλύπτει φορτία ή σε κρυμμένα διαμερίσματα». Επίσης, σημειώνεται ότι «περισσότερο από το 50% όλων των αναφερόμενων ύποπτων οργανωμένων εγκληματιών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι μισοί από αυτούς τους υπηκόους εκτός Ε.Ε. προέρχονται από χώρες της γειτονιάς της Ε.Ε., όπως η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Βόρεια Αφρική».

Αποκάλυψη BBC
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που «φωτίζεται» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο ρόλος της Αλβανίας ως ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και διακινητές ναρκωτικών στην Ε.Ε..
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Βρετανικό πρακτορείο BBC σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είχε παρουσιάσει το δρόμο που ακολουθεί η κάνναβη με αφετηρία την Αλβανία και προορισμό την Ελλάδα, απ’ όπου μπορεί να διοχετευθεί σε όλη την Ευρώπη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το δίκτυο επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους των συνόρων, η ορεινή συνοριακή μεθόριος της χώρας μας με την Αλβανία είναι η μεγαλύτερη χερσαία διαδρομή για την εμπορία κάνναβης στην Ευρώπη!