Πολύπλευρες και σημαντικές οι δράσεις του ΕΕΣ Ιωαννίνων

on .

NTAKALETSHS KOSTAS SYNENTEYKSH 10 5 21

• Στην παρουσίαση δυο νέων προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν εντός των ημερών από τον Ερυθρό Σταυρό, προχώρησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Ιωαννίνων του ΕΕΣ Κώστας Ντακαλέτσης.

Ως γνωστόν, η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Με αφορμή τον εορτασμό αυτό αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων η υλοποίηση δυο σημαντικών προγραμμάτων που αμφότερα χρηματοδοτούνται από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Πρόκειται για τη διενέργεια rapid test ανίχνευσης του κορωνοϊού σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και η οικονομική ενίσχυση περίπου 300 ευάλωτων οικονομικά οικογενειών του Δήμου Ιωαννιτών (σχετικά είχε γράψει ο «Π.Λ.».).

Rapid test σε δομές
Όσον αφορά, το πρόγραμμα διενέργειας rapid test ανίχνευσης της νόσου Covid-19 σε δομές φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών θα γίνει στα Ιωάννινα αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη και Σάμο και υλοποιείται με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου στις δομές.
Όπως έκανε γνωστό ο Κ. Ντακαλέτσης, από τα Γιάννενα θα ξεκινούν κλιμάκια και για Γρεβενά, Πρέβεζα, ενώ για τον σκοπό αυτό έχουν προσληφθεί νοσηλευτές, μεταφραστές και άτομα που θα το οργανώσουν απρόσκοπτα για τους επόμενους 5-6 μήνες που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.

Στήριξη σε νοικοκυριά
Μία ουσιαστική παροχή βοήθειας προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, αποτελεί το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Ιωαννιτών και στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν περίπου 300 οικογένειες.
Όσον αφορά τις αιτήσεις η καταληκτική ημερομηνία είναι η 18η Μαΐου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση, εάν χρειαστεί.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: https://eenew.ifrc.org/x/tbtPj3Qf όπου παρέχονται και αναλυτικά όλες οι πληροφορίες. Τηλέφωνο επικοινωνίας 695 55 63 639 (κανονική κλήση ή δωρεάν μέσω Viber), Δευτέρα έως Παρασκευή από 10:00-14:00 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Για τα κριτήρια επιλογής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.redcross.gr/files/dikaiologhtika_050521.pdf
Η οικονομική ενίσχυση από τον Ερυθρό Σταυρό έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά που θα επιλεγούν, να καλύψουν μέρος των δαπανών τους για την πληρωμή λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, την αγορά ειδών διατροφής, ειδών φαρμακείου και την κάλυψη αναγκών επικοινωνίας, για περίοδο 3 μηνών.
O ΕΕΣ μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, θα διαθέσει το συνολικό ποσό των 175.500 ευρώ στα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα με τη μορφή μηνιαίων δόσεων ύψους από 120 έως 320 ευρώ. Το ποσό θα διατεθεί στους δικαιούχους, με κριτήρια επιλογής, μέσω τραπεζικών μεταφορών και το ύψος του θα καθοριστεί σύμφωνα με τα μέλη του νοικοκυριού.
Η τελική επιλογή θα στηριχθεί στον εντοπισμό των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, με ξεκάθαρη προτεραιότητα σε εκείνα με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα.
Όπως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης, οι προϋποθέσεις θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, μιας και θα υπάρξουν πολλά αιτήματα. Να σημειωθεί πώς το πρόγραμμα σε αυτή τη φάση θα τρέξει μόνο σε Γιάννενα και Λέσβο.

Αιμοδοσία το Σάββατο
Παράλληλα, το περιφερειακό τμήμα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. μαζί με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Τριτέκνων, πραγματοποιούν ανοιχτή εθελοντική αιμοδοσία το ερχόμενο Σάββατο, 15 Μαΐου και ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. στον Πολιτιστικό Χώρο « Δ. Χατζής» (παλαιά σφαγεία).
Η αιμοδοσία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.