Οι βασικές κατευθύνσεις του Ν/Σ για τις γονικές άδειες

on .

MPAMPAS PAIDI

• Στις αλλαγές αναφορικά με τις γονικές άδειες που θα παρουσιαστούν λεπτομερώς όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζεται - μεταξύ άλλων - άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες. «Ανεβαίνουμε έτσι στην 5η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή μας. Επιπλέον, προστατεύουμε τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα. Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών - με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες - και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει οκτώ ετών» ανέφερε. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο δικαίωμα των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο νομοσχέδιο διαπνέονται από τη λογική της ενδυνάμωσης του εργαζομένου και της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, τέλος, στη θέσπιση άδειας φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, την επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στον ιδιωτικό τομέα (ίσχυε ήδη στο Δημόσιο), κάνοντας λόγο για «ρύθμιση δικαιοσύνης», τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (δύο φορές τον χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά), καθώς και στη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.