Διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία για το εργασιακό Νομοσχέδιο

on .

APERGOI NTOYNTOYKA

• ΣΥΡΙΖΑ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και άλλες οργανώσεις και σωματεία παίρνουν σειρά σήμερα Πέμπτη για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Είχε προηγηθεί η απεργία της ΓΣΕΕ και η επίσημη αργία που είχε μεταφερθεί για την Τρίτη, 3 Μαΐου.
Στα Γιάννενα η σημερινή συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία, στις 10 το πρωί και ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν με δηλώσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης οι Πρόεδροι του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς, των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Κώστας Καλαμπόκης και οι Γραμματείς της ΕΛΜΕ Μάρκος Μεγήρ και των Δικαστικών Υπαλλήλων Γεωργία Χήτου.
Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αποτελεί πρόκληση προς τον κόσμο της εργασίας, η επιλογή της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία, με περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση και με ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων να είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας και υποχρεωτική τηλεργασία χωρίς να έχουν την δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης και κινητοποίησης, να δηλώνει ότι θα φέρει για ψήφιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά…».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση για τη σημερινή κινητοποίηση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα…»
Το Εργατικό Κέντρο
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «φέτος η 1η Μάη θα είναι η μέρα που με την αποφασιστικότητά μας, με τη συμμετοχή μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ θα δώσουμε απάντηση στους σχεδιασμούς και στην προκλητικότητα της κυβέρνησης, των εργοδοτών και υπόλοιπων αστικών κομμάτων…».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος
Η Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας το Νομοσχέδιο για την εργασία, έκανε λόγο για διαστρέβλωση πολλών πραγμάτων, όπως η κατάργηση του οκταώρου, η οποία όπως είπε, προφανώς, δεν ισχύει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται -υπάρχει και ένα φυλλάδιο που κυκλοφορεί- επί ενός νομοσχεδίου το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Θα τεθεί σύντομα. Είναι ένα νομοσχέδιο με πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που φέρνει τη νομοθεσία στο σημερινό αιώνα, στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και στη πραγματική ζωή, που ζουν όλοι οι εργαζόμενοι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο έχει ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, την άδεια πατρότητας, τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διευθετήσει ο ίδιος με δικό του αίτημα και μόνο με συμφωνία με τον εργοδότη του, αν θέλει, για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς το χρόνο εργασίας, να δουλέψει περισσότερες ώρες μια μέρα και να τις πάρει, κατόπιν, σε άδεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων.