«Ζεσταίνεται» επιτέλους και η Γιαννιώτικη αγορά!

on .

AGORA PEZODROMOS KOSMOS 5 4 21

• Καθώς οι μέρες μετρούν πλέον αντίστροφα για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, αυξάνει και η κίνηση στη Γιαννιώτικη αγορά, με τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τα τελευταία ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, ενώ τη δική τους ξεχωριστή θέση έχουν τα δώρα για τα βαφτιστήρια και τους δικούς τους ανθρώπους. Σήμερα, Μ. Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 1 μ.μ. έως 7 μ.μ., ενώ αύριο, Μ. Σάββατο από 9 π.μ. – 3 μ.μ.
Λιγότερες σούβλες αναμένεται να στηθούν φέτος, καθώς θα λείψουν οι απόδημοι, ενώ υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των οικογενειών που μπορούν να φάνε μαζί ανήμερα του Πάσχα. Αντ’ αυτών, πολλοί θα προτιμήσουν να ψήσουν τον οβελία στον φούρνο! Η απουσία επισκεπτών στην περιοχή μας, όπως είναι αναμενόμενο, συνεπάγεται μείωση του κύκλου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα και κυρίως σε εκείνα των τροφίμων σε ποσοστό που αγγίζει το 40 – 50%.

Ακριβός οβελίας!
Ακριβότερο είναι το αρνί και το κατσίκι φέτος, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οφείλεται στον μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων αμνοεριφίων. Σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή του αρνιού ξεπερνά τα 10 ευρώ το κιλό, με το κατσίκι να ακολουθεί κατά πόδας! Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης των τριών – τεσσάρων ευρώ σε σχέση με το περσινό Πάσχα. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής αποφασισμένοι να αγοράσουν τον οβελία τελευταία στιγμή, με την προσδοκία ότι θα πέσουν οι τιμές. Αρκετοί όμως είναι και εκείνοι που αφήνουν κατά μέρος τα αμνοερίφια και στρέφονται σε πιο συμφέρουσες οικονομικά επιλογές όπως το μοσχάρι και το χοιρινό!

Συνεχείς έλεγχοι
Συνολικά σε 4.447 ανέρχονταν οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τις 19 Απριλίου μέχρι την Μεγάλη Τρίτη, στα σύνορα και στην αγορά, από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ της Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της ΓΓ Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών. Μέχρι προχθές το πρωί είχαν καταγραφεί περί τις 100 παραβάσεις.
Φέτος οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, «στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η προστασία του καταναλωτή και η διάθεση στην αγορά προϊόντων ποιοτικά ηλεγμένων. Παράλληλα επιδιώκεται να ενισχυθούν και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και να προστατευθούν οι παραγωγοί μας από τις ελληνοποιήσεις».
Έλεγχοι γίνονται σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, σε όλα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά ακόμα και στους δρόμους. Οι έλεγχοι σε super market και αγορές είναι δειγματοληπτικοί.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πλέον on line σύνδεση των τελωνείων με τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠΑΑΤ και γίνεται συνεχής ιχνηλάτηση των εισαγωγών. Σε καμία περίπτωση, όπως τονίζεται, δεν τίθεται θέμα αποτροπής των εισαγωγών. Όμως, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να επιλέγει ό,τι εθνικότητας προϊόν επιθυμεί και να γνωρίζει τί ακριβώς αγοράζει, τί πληρώνει και τί καταναλώνει στο πασχαλινό τραπέζι.