Πλήγμα για την ακριτική περιοχή εάν καταργηθεί η Βελλά Ιωαννίνων

on .

BELLA NEW 1

• Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό στην τοπική κοινωνία η φημολογούμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει και η Βελλά Ιωαννίνων, χωρίς μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας να έχει απαντήσει στα όσα ακούγονται.
Θέση πήρε ο Δήμος Πωγωνίου, με τον Δήμαρχο Κων. Καψάλη να στέλνει επιστολή στην Υπουργό Ν. Κεραμέως εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Σε μία εποχή που η Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να δημιουργήσει Ιερατικές – Εκκλησιαστικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου, η επικείμενη κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελεί πρόταση που αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό κι αφετέρου θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας», τονίζει χαρακτηριστικά και σε ότι αφορά την Βελλά Ιωαννίνων σημειώνει ότι «έχει ζωντανή παρουσία στην ακριτική μας περιοχή, ενώ στην πολύχρονη λειτουργία της έχει αποδώσει εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και αποτελούν σημαντικά στελέχη στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ. Η δε κατάργηση της Σχολής θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την παραμεθόρια περιοχή μας».
Ο Δήμος καλεί την υπουργό να επανεξετάσει το θέμα και να αναθεωρήσει την κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Αναφορά Κ. Μπάρκα
Αναφορά στην Υπουργό Παιδείας για το ίδιο θέμα κατέθεσε και ο βουλευτής Άρτας Χρ. Γκόκας, επικαλούμενος την από 20-04-2021 επιστολή της Προέδρου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας «Βελλάς» Ιωαννίνων. Σ’ αυτήν εκφράζονταν έντονη ανησυχία για τη μελλοντική συνέχιση της λειτουργίας της Ακαδημίας αυτής, διότι, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, σε επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και συνακόλουθα και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, «Βελλάς» Ιωαννίνων.
Ο Χρ. Γκόκας με την αναφορά του ζητά να εξετασθεί το ζήτημα αυτό, με σκοπό την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου για την διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας της Βελλάς Ιωαννίνων.