Σημαντικά βήματα έγιναν στα Γιάννενα σχετικά με την ένταξη των προσφύγων

on .

ELISAF GIRARD

• Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τους Πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ χαιρετίζει την πρόοδο που έχει γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμπερίληψη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Η Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Mireille Girard, συναντήθηκε προχθές με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, και καλωσόρισε τις ενέργειες του Δήμου για την ανανέωση του Δημοτικού Επιχειρησιακού του Σχεδίου, την ίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) και την έναρξη λειτουργίας, με ιδιωτική χρηματοδότηση, ενός κέντρου εξυπηρέτησης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μέχρι να εγκριθεί η λειτουργία ενός Κέντρου Ένταξης Μεταναστών – ΚΕΜ.
Οι δηλώσεις
Η κα. Girard παρέδωσε στον κ. Eλισάφ μια αναμνηστική πλακέτα σε αναγνώριση της επιτυχούς υλοποίησης στα Γιάννενα του προγράμματος στέγασης ESTIA σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία κατά τα προηγούμενα χρόνια και της συνεχούς στενής συνεργασίας των δύο φορέων για την προώθηση της συμπερίληψης και της ένταξης. «Οι απτές ενέργειες του Δήμου Ιωαννιτών δίνουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να συνεισφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία που τους φιλοξενεί και συμβάλλουν στις οικονομικές και πολιτισμικές ανταλλαγές στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Μ. Ελισάφ τόνισε: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ύπατη Αρμοστεία για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε. Ο Δήμος Ιωαννιτών διατηρεί τη δέσμευσή του στο να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και θα είναι σε θέση να συμβάλλουν στην οικονομία και την κοινωνία που τους φιλοξενεί, όπως προβλέπει και η νομοθεσία».
O κ. Ελισάφ τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις, λέγοντας πως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα είναι η εξασφάλιση της μεταφοράς των παιδιών προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τις δομές φιλοξενίας όπου μένουν προς το σχολείο τους.