Στόχος μία θερινή περίοδος με τις λιγότερες πυρκαγιές!

on .

PYRKAGIA PYROSBESTHS

• Σημαντική μείωση καταγράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι στις δασικές πυρκαγιές που προέκυψαν στην Ήπειρο, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν και οι καμένες εκτάσεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στη στενή συνεργασία και τα καλά «αντανακλαστικά» που επέδειξαν τόσο η τοπική Πολιτική Προστασία όσο και οι συναρμόδιοι φορείς.
Η θετική εικόνα θα επιδιωχθεί να διατηρηθεί και φέτος όπως τονίστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν περιλαμβάνονται οι καθαρισμοί οικοπέδων και εκτάσεων κοντά σε κολώνες ηλεκτρισμού αλλά και η αυξημένη ετοιμότητα για φωτιές που μπορεί να εισαχθούν στην περιοχή μας από την Αλβανία.

Λιγότερες πυρκαγιές
Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περσινής αντιπυρικής περιόδου, έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΝΟ, ενώ ακολούθησε ενημέρωση για τις προετοιμασίες που γίνονται από Δήμους και υπηρεσίες και αναφέρθηκαν προβλήματα που υπάρχουν σε προσωπικό, μηχανήματα κ.α.. Κοινή συνισταμένη όσων τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν η αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και συναρμόδιων φορέων όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στην οποία ελαχιστοποιήθηκαν τα όποια προβλήματα προέκυψαν. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Ηπείρου Απόστολο Βασδέκη το 2020 οι πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2019 και οι εκτάσεις που κάηκαν κατά 25%!

Τρεις παράμετροι
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Αλέκος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στην «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί για άμεσες επεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, στις αλλαγές που απαιτούνται κεντρικά για τη βελτίωση των δασικών αγροτικών δρόμων και ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και αλληλοενημέρωση. «Με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρχές και υπηρεσίες που είναι αρμόδιες», υπογράμμισε.
Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος στην καταληκτική του τοποθέτηση και ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συζητήθηκαν, παρουσίασε επιγραμματικά τρεις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις οποίες πρέπει άμεσα να γίνουν σχετικές ενέργειες.
Πρόκειται για τους καθαρισμούς των εκτάσεων κοντά στις κολώνες ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών και στην αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν «εισερχόμενες» από την Αλβανία πυρκαγιές. «Εκείνο που προέχει είναι η πρόληψη. Όπως κάθε χρόνο, θα συνεχίσουμε και φέτος την άριστη συνεργασία που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εθελοντές κ.λπ.», κατέληξε.

«Γυμνοί» οι Δήμοι
Βασικό πρόβλημα πάντως όσον αφορά στην πρόληψη και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Δήμων είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή με τις οποίες είναι αντιμέτωποι. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης επαναλαμβάνοντας πως, παρ’ ότι έχουν θεσμοθετηθεί οι αυτόνομες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους της επικράτειας, δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα. Ο κ. Ντακαλέτσης πρότεινε να ενώσουν τις φωνές τους Δήμοι και Περιφέρεια για να ζητηθεί από την Πολιτεία να προχωρήσει η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των συγκεκριμένων υπηρεσιών που εκτιμάται πως θα συμβάλλουν καίρια στην πρόληψη καταστροφών από φωτιές και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός στην πλειονότητα των Δήμων είναι πεπαλαιωμένος, πρότεινε να επικαιροποιηθεί από την ΠΕΔ Ηπείρου, σε συνεννόηση με τους Δήμους, η καταγραφή των αναγκών τους σε πόρους και εξοπλισμό και η Περιφέρεια να σταθεί επικουρικά σε όσους αδυνατούν λόγω των ελλείψεων να αντεπεξέλθουν.

***
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, οι Αντιπεριφειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κ. Σιαράβας και Άρτας Β. Ψαθάς, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ζίτσας Αλκ. Βότσικας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Λυκοτραφίτης, εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο Γ. Λιόλιος ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φ. Ντίνης, ο Υποδιοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, κ.α..
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ