Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους δρόμους για επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα

on .

TROXAIA ELEGXOS MASKA

• Ακόμη ένα Πάσχα… θυσία στον κορωνοϊό, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για ριψοκίνδυνες αποφάσεις, ειδικά όταν ακριβώς αμέσως μετά τις γιορτές ανοίγει η εστίαση και λίγες μέρες αργότερα ο τουρισμός.
Αυτό σημαίνει ότι και φέτος οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις εκτός Νομού, με το σκεπτικό ότι από τις 15 Μαΐου θα μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ.
Άλλη μια χρονιά λοιπόν – ελπίζοντας η τελευταία – που τα χωριά της Ηπείρου θα περάσουν «μοναχικό» Πάσχα και οι λιγοστοί κάτοικοι δεν θα υποδεχτούν συγγενείς και φίλους από άλλες περιφέρειες, παρά μόνο τους συνηθισμένους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Ακόμη και όσοι το επιχειρήσουν, είναι πολύ πιθανό να μην προλάβουν να φτάσουν ούτε μέχρι τα πρώτα διόδια. Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους με πολλά μπλόκα σε όλες τις Εθνικές Οδούς και τα οποία θα ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Φόβος εξάπλωσης…
Η απόφαση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις μπορεί να προξενεί απογοήτευση στους περισσότερους, όμως ελήφθη με το σκεπτικό της αποτροπής μιας ενδεχόμενης μεγάλης διασποράς του ιού παντού.
Εξάλλου και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι της υπαίθρου εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα τον προβληματισμό τους για τυχόν εξάπλωση του ιού από τους επισκέπτες. Βέβαια ελπίζουν ότι αυτή η παρατεταμένη απομόνωση που βιώνουν, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα τελειώσει σύντομα και το καλοκαίρι θα μπορέσουν να τους υποδεχτούν στα χωριά!
Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο εμβολιασμός, καθώς όσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία, τόσο πιο ανώδυνα θα επανέλθει και η κανονικότητα όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο.
Αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας
Αλλαγές ωστόσο, έχουν ανακοινωθεί και για το ωράριο κυκλοφορίας ενόψει Πάσχα. Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) – που ανοίγει επίσημα και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ.
Διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακο. Αυτό ισχύει και για το Μεγάλο Σάββατο, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα. Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης μόνο έπειτα από αιτιολόγηση.
Το πασχαλινό τραπέζι…
Όσον αφορά το γιορτινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο έως 12 άτομα.
Παράλληλα, συστήνεται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.