Ούτε φέτος θα έχει εξετάσεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια!

on .

EKSETASEIS1

• Μία μεγάλη «ανάσα» παίρνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ματαιώσει και τις φετινές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα σχολεία.

Όσον αφορά στη σχολική χρονιά, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες την παράτασή της για δύο εβδομάδες μέσα στον Ιούνιο, ενώ επανέλαβε τη χρησιμότητα των self test για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ορθή απόφαση

Ορθή είναι η απόφαση του υπ. Παιδείας να μη γίνουν για δεύτερη χρονιά οι καθιερωμένες εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα σε Δημοτικά και Γυμνάσια. Κι αυτό επειδή θα ήταν πολύ δύσκολο για τους μαθητές, έπειτα από τόσους μήνες τηλεκπαίδευσης, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προαγωγικών και απολυτήριων δοκιμασιών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως φέτος δεν θα εφαρμοστεί και η Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Όπως εξήγησε χθες η Υπουργός Ν. Κεραμέως, «αυτό γίνεται για δύο λόγους. «Πρώτον, γιατί αφουγκραζόμαστε τη γενικευμένη πίεση της φετινής χρονιάς και δεύτερον για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης εμβάθυνση της ύλης». Συμπλήρωσε δε ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ήδη στείλει προς τα σχολεία οδηγίες σχετικά με την κάλυψη της ύλης στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς και οδηγίες για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή τους στη δια ζώσης διδασκαλία.

Όσο για τον βαθμό ετήσιας απόδοσης κάθε μαθητή, αυτός θα προκύψει από τον μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Παράταση χρονιάς

Όπως ήταν αναμενόμενο η Υπουργός ανακοίνωσε την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία αναμένεται να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την Παρασκευή, 11 Ιουνίου. Όσο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτές θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 του μήνα για τα Επαγγελματικά. Η κ. Κεραμέως έκανε επίσης γνωστό ότι η δυνατότητα έναρξης των κατατακτηρίων εξετάσεων για πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θα δοθεί μετά τις 20 Μαΐου, λέγοντας πως σύντομα θα υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Όπλο» το self test

Οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στις τάξεις στις 10 Μαΐου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με «όπλο» τα self tests, τον εμβολιασμό των καθηγητών, αλλά και την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και μέτρων προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς η Υπουργός Παιδείας είπε πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 9.500 εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των αδιάθετων εμβολίων, ενώ αναφορικά με τα self-tests σημείωσε ότι έχουν βγει θετικά 1.753 δείγματα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Tα τμήματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, είναι συνολικά 269. Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Σημειώνεται πως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τις 10 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test δυο φορές την εβδομάδα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Αυτονόητη απόφαση Aυτονόητη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του υπ. Παιδείας για παράταση του σχολικού έτους και αναστολή, για φέτος, των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων -και συνακόλουθα και της Τράπεζας Θεμάτων, που, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «έστω και καθυστερημένα, θέτει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών».

Σπεύδει όμως να σημειώσει πως «η απόφαση συνιστά ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσουν τόσο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο συνεχή σχολικά έτη» και συμπληρώνει πως «η ίδια παιδαγωγική αναγκαιότητα που οδηγεί στην παράταση του σχολικού έτους και την ακύρωση των εξετάσεων, υποχρεώνει σε αναστολή του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, δηλαδή του «κυμαινόμενου κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ