102 εκατ. για αγορά μηχανημάτων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

on .

FOTIA PYROSBESTIKH

• Την εκταμίευση 102 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αγορά μηχανημάτων έργου που θα μπουν στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Πολιτική Προστασία θα έχει αυτόνομο πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ και μέσω αυτού, απελευθερώθηκαν 46 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ και αυτά τα χρήματα θα προστεθούν στην ενίσχυση των Δήμων.

Τρία ζητήματα…

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημ. Παπαστεργίου έθεσε τρία ζητήματα, που αφορούν τους Δήμους και τη συμβολή τους στην αντιπυρική θωράκιση της χώρας.

- Το πρώτο ζήτημα μετά και την εφαρμογή της νέας, βελτιωμένης νομοθεσίας, είναι η αποσαφήνιση και ο ξεκάθαρος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, ώστε οι Δήμοι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τα όρια ευθυνών τους.

-  Επισημάνθηκε επίσης το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα απαιτούνται για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Η Κ.Ε.Δ.Ε. προτείνει αντί των χρονοβόρων διαδικασιών ειδοποίησης με συστημένες επιστολές κλπ, να προβλέπει ότι την 1η Μαΐου, όλα τα οικόπεδα θα πρέπει να είναι καθαρά, αλλιώς χωρίς άλλη ειδοποίηση, οι Δήμοι να μπορούν να προχωρούν στον καθαρισμό τους και την επιβολή των σχετικών προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.

-  Τέθηκε επίσης το ζήτημα της έγκαιρης ενίσχυσης των Δήμων και των Συνδέσμων τους με τους απαραίτητους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται για να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, ενώ επισημάνθηκε το κενό που δημιουργήθηκε από την μη πρόσληψη εργαζόμενων με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από τα Δασαρχεία της χώρας, μέτρο που στο παρελθόν είχε βοηθήσει σημαντικά.