Σταθερά.. 29 τα κρούσματα κορωνοϊού στα Γιάννενα!

on .

EODY DEIGMA PEREFEREIA RAPID TEST
• Στα ίδια επίπεδα με την περασμένη εβδομάδα κινήθηκαν και τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την πανδημία του κορωνοϊού.  
Τα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο ανήλθαν σε 3015 (3089 την προηγούμενη εβδομάδα), οι νέοι θάνατοι σε 86 (81) και οι διασωληνωμένοι σε 831 (809). 
Η θετικότητα των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν χθες 4.9% που δείχνει μια σταδιακή, αργή όμως μείωση, γεγονός που επιτρέπει μια μικρή αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση και εφόσον δεν καταστρατηγούνται τα μέτρα. 
Σταθεροποιημένη παραμένει η κατάσταση της πανδημίας και στην Ήπειρο καθώς χθες ανακοινώθηκαν 42 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα  29 στα Γιάννενα, όσα και προχθές. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε Άρτα 3, Θεσπρωτία 4 και στην Πρέβεζα 6. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού εστιών διασποράς, οι οποίες βρίσκονται και εκτός πόλης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στα κρούσματα προστίθενται και όσα επιβεβαιώνονται από τα self test μαθητών/ εκπαιδευτικών και από την ερχόμενη Δευτέρα και των εργαζόμενων των άλλων κλάδων που υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνουν αυτοέλεγχο. 
Αύξηση των τεστ
Η αύξηση των τεστ που διενεργούν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, αναμένεται να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα (ήδη σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται θετικά κρούσματα στα τεστ της Κεντρικής πλατείας), ωστόσο από σήμερα ταλαιπωρία περιμένει ασθενείς με ραντεβού και συνοδούς που πρέπει να μεταβαίνουν στα δύο νοσοκομεία καθώς αποχωρούν από το χώρο τους οι Μονάδες του ΕΟΔΥ που πραγματοποιήσουν rapid test. 
Επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ δεν εκδόθηκε, όμως όπως έλεγαν στελέχη του, η συγκρότηση των Κινητών Μονάδων δεν προέβλεπε ελέγχους στις εισόδους των νοσοκομείων, αλλά στην Κοινότητα. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε κατ΄ εξαίρεση και για λίγο χρονικό διάστημα μόνο στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, προσφέροντας όμως πολύ σημαντικό έργο στην αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στο εσωτερικό τους. Ανεξάρτητα αυτού, το «μάρμαρο» καλούνται τώρα να «πλήρωσαν» οι ασθενείς και οι συνοδοί, που θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε στις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που σταθμεύουν η μία στην Κεντρική Πλατεία και η δεύτερη στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, (κοντά στην Παπαζόγλειο Σχολή), είτε ακόμη και σε ιδιώτες γιατρούς. 
Ο σταθερά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καθιστά αμφίβολη τη «μεταφορά» του Δήμου Ιωανιτών από το «βαθύ κόκκκινο» στο «κόκκινο» κατά τις αυριανές ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.  Μετέωρη είναι η απόφαση και για το Δήμο Κόνιτσας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε και το πρώτο θύμα από τη συρροή του Διστράτου, μια 50χρονη γυναίκα που διέμενε την κρίσιμη εκείνη περίοδο στο χωριό. 
Οι έλεγχοι
Σε 56 ανήλθαν οι παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ήπειρο την Τρίτη. Από αυτές οι 48 ήταν για μετακινήσεις (11 σε Άρτα, 8 σε Θεσπρωτία, 11 σε Ιωάννινα, 18 σε Πρέβεζα) και 8 για μη χρήση μάσκας (5 σε Άρτα, 2 σε Θεσπρωτία, 1 σε Ιωάννινα)
Τα χθεσινά κρούσματα
Από τα χθεσινά 3015 κρούσματα, τα 1418 προέρχονται από την Αττική, τα 442 από τη Θεσσαλονίκη και τα 101 από τη Λάρισα. Ακολουθούν: Εύβοια 72, Αχαΐα 65, Ηράκλειο -Κοζάνη-Πέλλα από 72.