Με rapid test στην Πλατεία οι επισκέψεις στα νοσοκομεία!

on .

RAPID TEST PERIFEREIA 8 4 21

• Μετά από την... ανάπαυλα της Δευτέρας, κατά την οποία ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν μειωμένος, χθες «επιστρέψαμε» στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.
Αν και εμφανίζουν εικόνα σταθεροποίησης, εν τούτοις το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει με υψηλό αριθμό, πουν δεν δείχνει να κάμπτεται προβληματίζει Επιστήμονες και Κυβέρνηση και δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις για άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων.
Η χθεσινή ημέρα επιφύλασσε και μια δυσάρεστη είδηση για όσους θέλουν να επισκεφθούν είτε για εξετάσεις, είτε ως συνοδοί τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, καθώς πλέον θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό rapid test για το οποίο θα πρέπει να προσέρχονται σε μια από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ που λειτουργούν στην Κεντρική Πλατεία και στο «Αρχοντικό Πυρσινέλλα». Κι αυτό γιατί από αύριο οι Κινητές ομάδες που έκαναν τους ελέγχους στις εισόδους των νοσοκομείων αποσύρονται για να προβούν σε δειγματοληψίες σε άλλους χώρους και περιοχές.
Επιμένουν οι «σκληροί δείκτες»
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πανελλαδικά 3.789 νέα κρούσματα και 40 στην Ήπειρο, όσα ακριβώς και την προηγούμενη Τρίτη. Ο νομός Ιωαννίνων κατέγραψε και πάλι διψήφιο αριθμό 29 (έναντι 31 την προηγούμενη εβδομάδα) και η διαφοροποίηση υπάρχει ως προς τους άλλους νομούς στους οποίους ανακοινώθηκαν 4 στην Άρτα (έναντι 5), 5 στη Θεσπρωτία (έναντι 2) και 2 στην Πρέβεζα, όσα και την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα πανελλαδικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν κατά τι λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη (είχαν ανακοινωθεί 4.033), όμως οι «σκληροί» δείκτες παραμένουν υψηλοί και ανησυχητικοί. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε στους 847, όσοι δηλαδή και προχθές, όταν την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας ήταν 802. Σε πολύ υψηλό επίπεδο παραμένουν και οι θάνατοι καθώς χθες ανακοινώθηκαν άλλοι 87. Ανάμεσα στα θύματα, περιλαμβάνεται και 52χρονη γυναίκα που νοσηλεύονταν με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Μικρή παρηγοριά αποτελεί η θετικότητα των κρουσμάτων που χθες ανήλθε στο 4,8%, που όμως ανατρέπεται από το γεγονός ότι σε αρκετές πόλεις και ειδικά στην Αττική εντοπίζεται πολύ μεγάλη αύξηση του ιού στα αστικά λύματα, γεγονός που προϊδεάζει για έκρηξη νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει «ντόμινο» σε όλη τη χώρα, τόσο σε κρούσματα, όσο και σε εφαρμογή νέων μέτρων.
Προβληματίζουν κινητικότητα - διασπορά
Ο συνεχιζόμενος μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων απασχολεί έντονα τους αρμόδιους. Η βασική αιτία αποδίδεται στη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει- όπως αποδεικνύεται και από τα θετικά κρούσματα σε μαθητές - ενώ πρόσθετη ανησυχία υπάρχει από τις εστίες διασποράς που εντοπίζονται και οι οποίες έχουν επεκταθεί και εκτός Λεκανοπεδίου. Ο εντοπισμός μάλιστα αρκετών θετικών κρουσμάτων από τα rapid test που διενεργούν στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις εισόδους των νοσοκομείων οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν το εύρος της υπερμετάδοσης.
Ειδικά για τα νοσοκομεία, οι έλεγχοι των Κινητών Μονάδων βοήθησαν αποτελεσματικά ώστε να περιοριστεί ή και να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά στους χώρους τους από ασθενείς και συνοδούς.
Υποχρεωτικά τα rapid test
Από αύριο όμως - όπως προαναφέραμε - οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ αποσύρονται από τα Νοσοκομεία και με ανακοινώσεις τους τόσο το Πανεπιστημιακό όσο και το «Χατζηκώστα» ενημερώνουν τους πολίτες ότι θα πρέπει να προσέρχονται στους χώρους τους έχοντας προηγουμένως υποβληθεί σε rapid test.
Η υποχρέωση αυτή αφορά όλους όσοι πρόκειται να επισκεφθούν τα νοσοκομεία (συνοδούς, τακτικές εισαγωγές, προγραμματισμένα εξωτερικά ιατρεία, απογευματινά ιατρεία, απεικονιστικές εξετάσεις, ενδοσκοπήσεις κ.α.). Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενημερώνει επίσης και τους πολίτες που προέρχονται εκτός Ιωαννίνων, να πραγματοποιούν προηγουμένως rapid test στα προκαθορισμένα σημεία της περιοχής τους.
Ογκολογικοί- Νεφροπαθείς
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα διενεργεί rapid test στην είσοδο του Νοσοκομείου για τους Ογκολογικούς – Αιματολογικούς οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία, τους Νεφροπαθείς- Αιμοκαθαρόμενους και για όσους υποβάλλονται σε Ακτινοθεραπεία.
Οι έλεγχοι
Μειωμένο αριθμό παραβάσεων ανακοίνωσε χθες η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου. Συγκεκριμένα αναφέρει 42 για μετακινήσεις (16 σε Άρτα, 4 σε Θεσπρωτία, 7 σε Ιωάννινα, 15 σε Πρέβεζα) και 6 για μη χρήση μάσκας, όλες στη Θεσπρωτία.
Η κατανομή των κρουσμάτων
Για μια ακόμη ημέρα η Αττική κρατά με διαφορά τα «σκήπτρα» στα θετικά κρούσματα, συνολικά 1.799. Ακολουθεί με μεγάλο- αναλογικά- αριθμό η Θεσσαλονίκη 512 και έπονται: Λάρισα 101, Αχαΐα 92, Ηράκλειο 71., Μαγνησία 68, Εύβοια 62, Κοζάνη 62, Σέρρες 61, Καβάλα 59