Ειδική ομάδα θα παρακολουθεί την πορεία των εισαγόμενων αμνοεριφίων!

on .

ARNIA PASXA

• «Σφίγγει» τον κλοιό για την αποτροπή ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αμνοεριφίων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με σκοπό των συντονισμό των ελέγχων. 
Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας  (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και Super Market, βιομηχανίες κρέατος).
Η Ομάδα Εργασίας είναι 15μελής, και σε αυτή μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών. 
Πως ξεχωρίζονται  τα αμνοερίφια
Χθες με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, δίνει οδηγίες στους καταναλωτές προκειμένου να ελέγχουν την προέλευση των αμνοεριφίων. 
Συγκεκριμένα όπως σημειώνει τα σφάγια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους ως εξής:
• Τα σφάγια αμνοεριφίων  Ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα, πρέπει να φέρουν: • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και • σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος και χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».
• Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες Κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας  πρέπει να φέρουν: • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.
• Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά: • σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τα χαρακτηριστικά στοιχειά (κωδικό σφαγείου χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
• Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες  (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά: • σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.