Αντίθετο το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου στην κατασκευή Υδροηλεκτρικού στη Φιλιππιάδα

on .

YDROHLEKTRIKO ERGO

• Την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού έργου στη Φιλιππιάδα εκφράζει το ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου ζητώντας να αποτραπεί η αδειοδότησή του, καθώς όπως σημειώνει πρόκειται για μια περιοχή όπου βρίσκονται οι πηγές Αγίου Γεωργίου, ένα από τα σημαντικότερα σημεία λήψης πόσιμου νερού αλλά και όπου υπάρχουν ιχθυοπαραγωγικές μονάδες που πλήττονται άμεσα.
Η παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ έρχεται λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Παρασκευή με το ένα θέμα να αφορά τη Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΜΥΗΕ Άγιος Γεώργιος, ισχύος 2,13 MW Δ.Ε. Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού, με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου την εταιρία «WATT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕ».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΓΕΩΤΕΕ τονίζει ότι «η αξία και η σημασία της πηγής Αγίου Γεωργίου έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και διαρκούς παρακολούθησης από το ΙΓΜΕ. Η σημασία της πηγής έχει αποτυπωθεί στο «Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών» του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου που προορίζεται για την άντληση ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η κατασκευή κάθε έργου που γίνεται σε περιοχή του «Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών», απαιτεί ειδική υδρογεωλογική μελέτη για το αν είναι δυνατή η κάθε εγκατάσταση.
Από την αρχαιότητα…
Παράλληλα επισημαίνει ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες πηγές της Δυτικής Ελλάδας, η οποία καλύπτει τις υδρευτικές ανάγκες των Δήμων Άρτας, Ζηρού, Πρέβεζας, Λευκάδας και Μεγανησίου. «Η αξία της πηγής αναδείχθηκε από την αρχαιότητα όταν κατασκευάστηκε το ρωμαϊκό υδραγωγείο για την ύδρευση της αρχαίας Νικόπολης. Με βάση τα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η πηγή βρίσκεται σε υψόμετρο 112,9 μέτρων, η μέση ετήσια παροχή της είναι 2,61 m3 /sec, η μέση ετήσια αγωγιμότητα 540 μS/cm/25 oC, και η μέση ετήσια θερμοκρασία 13,7oC. Η μεγάλη παροχή της πηγής οφείλεται στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου καρστικού συστήματος τροφοδοσίας που αναπτύσσεται στους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς και περιλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Κερασώνα, Άνω Παναγιάς, Άνω Κουκλεσίου, Ζαρκόραχης, Μουσωτίτσας, Πεντόλακου και του Τόμαρου, δηλαδή τις ασβεστολιθικές μάζες που βρίσκονται δυτικά του ποταμού Λούρου. Η τεκτονική δραστηριότητα, οι λιθολογικές διαφοροποιήσεις και οι μεταβολές της περατότητας και οι γεωμορφολογικές διεργασίες είναι παράγοντες που δικαιολογούν την παρουσία της πηγής στη θέση που βρίσκεται. Η κίνηση του υπόγειου νερού ακολουθεί προνομιακές ροές μέσα από καρστικούς αγωγούς, οι οποίοι ακολουθώντας ένα δαιδαλώδες μοτίβο συγκλίνουν προς την πηγή».
Οι επιπτώσεις…
Σύμφωνα λοιπόν με το ΓΕΩΤΕΕ η κατασκευή του προτεινομένου υδροηλεκτρικού έργου, θα επιφέρει σημαντική επίδραση στο μηχανισμό λειτουργίας της πηγής. Η διάνοιξη της σήραγγας και η εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών είναι μια ισχυρή παρέμβαση και η οποία επιδρά στους αγωγούς τροφοδοσίας της πηγής με απρόβλεπτες και ανεπανόρθωτες εξελίξεις. Η σήραγγα εκτροπής βρίσκεται σε υψόμετρα κάτω από την υδροστατική επιφάνεια του υδροφόρου ορίζοντα της πηγής.
Ταυτόχρονα η λεκάνη ηρεμίας που θα σχηματιστεί ανάντη του φράγματος εκτροπής θα μειώσει την ταχύτητα ροής του ποταμού και θα μειώσει επίσης τη δυνατότητα μεταφοράς των φερτών υλών με αποτέλεσμα την γρήγορη επιχωμάτωση. Οι συνθήκες αυτές σε σχέση με το ύψος του φράγματος θα προκαλέσουν εκτεταμένα και συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στις ανάντη περιοχές και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Η αυξημένη στερεοπαροχή του ποταμού και η μείωση της ταχύτητας ροής θα έχει ως αποτέλεσμα επίσης την αυξημένη κατείσδυση από το ποτάμι προς το καρστικό σύστημα της πηγής με άμεση επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υδροφόρου.
Η θέση κατασκευής του σταθμού παραγωγής ενέργειας βρίσκεται στη βόρεια όχθη και σε πρανή με απότομες έως ισχυρές κλίσεις. Τα έργα διάνοιξης για τη προσπέλαση και τη διαμόρφωση του χώρου θα δημιουργήσουν απότομα πρανή και εκτεταμένες εκσκαφές.