Να εξασφαλιστούν οι πόροι για το Ιωάννινα – Κακαβιά

on .

IONIA ODO KAKABIA PINAKIDA

• Σε… σήριαλ έχει μετατραπεί η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, που ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά το ευρωπαϊκό «όχι», η τύχη του οδικού άξονα μοιάζει και πάλι αβέβαιη. Πλέον σύμφωνα και με τον Αλ. Καχριμάνη, θα αναζητηθεί νέα πηγή χρηματοδότησης ως έργο οδικής ασφάλειας… κόβοντας όμως μια λωρίδα (από τετράιχνος θα γίνει τρίιχνος).
Για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο χθες η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή της (την υπογράφει ο Πρόεδρος Ι. Λυκοτραφίτης) ότι προκαλείται ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για τις δυνατότητες και τα περιθώρια έναρξης της κατασκευής και υλοποίησης αυτού του τόσο σημαντικού, για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη χώρα, οδικού έργου.
Το ΤΕΕ τονίζει ότι «συνολικά ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας οδού έχει χαρακτηρισθεί ως έργο Εθνικής σημασίας από το έτος 2006, αποτελεί τμήμα του Δυτικού άξονα (Κακαβιά – Καλαμάτα), είναι ενταγμένος στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών – ΤΕΝ από το έτος 1996, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη και άμεσης προτεραιότητας η ολοκλήρωσή του (με τεχνικά χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου σε όλο του το μήκος και με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης) μέχρι και τα σύνορα της χώρας μας, προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, η συνεκτικότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου, οι συνδυασμένες μεταφορές από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, η συνδεσιμότητα και η ασφαλής μετακίνηση με ταχύτητα και άνεση».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου με χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου αποτελεί πάγια και δημοσιοποιημένη θέση του Τμήματος, προϊόν διαχρονικών επεξεργασιών – από το 1997 μέχρι και σήμερα – μέσω Μόνιμων Επιτροπών, ομάδων εργασίας, ημερίδων, συνεδριάσεων και Αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ.
Κλείνοντας καταθέτει τη θέση της Διοικούσας Επιτροπής σημειώνοντας ότι «επιβάλλεται η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν τους δυνατούς τρόπους άμεσης διασφάλισης της χρηματοδότησης αυτού του έργου, ενόψει μάλιστα και της ολοκλήρωσης του προγραμματισμού της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027».