Πετούν... νεκρά γουρούνια δίπλα σε σπίτια στη Λευκοθέα Ζίτσας!

on .

GOYROYNIA

• Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Λευκοθέας του Δήμου Ζίτσας. Κι αυτό επειδή ασυνείδητοι απορρίπτουν κατά διαστήματα νεκρά οικόσιτα γουρούνια στις παρυφές της επαρχιακής οδού Λευκοθέας – Κοκκινοχώματος!

Η πρώτη φορά που έγινε αυτό ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν κάτοικοι της περιοχής είδαν με έκπληξη πεταμένη μία νεκρή λευκή γουρούνα μαζί με τέσσερα γουρουνάκια. Τον Μάρτιο εντόπισαν πεταμένα στην περιοχή και πάλι κάποια ζώα. Και στις δύο περιπτώσεις κλήθηκαν ο Δήμος και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, υπάλληλοι της οποίας συνέλεξαν δείγματα από τα εντόσθια των ζώων για περαιτέρω ανάλυση, προκειμένου να δουν αν ψόφησαν από κάποια ασθένεια ή για άλλο λόγο. Τις τελευταίες ημέρες, όπως κατήγγειλε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λευκοθέας Σπύρος Θεοδώρου, απέρριψαν εκ νέου νεκρά γουρούνια, αυτή τη φορά σε ρέμα πλησίον σπιτιών του χωριού, όμως είναι σε δύσβατο σημείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς ούτε να δει τον ακριβή αριθμό τους ούτε να κάνει δειγματοληψία. Ο κ. Θεοδώρου αυτή τη φορά κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, κάνοντας λόγο για πράξεις που δείχνουν ασυνειδησία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να πετάνε ψόφια ζώα δίπλα σε σπίτια. Κάνω έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να σέβονται τη δημόσια υγεία και αν τηρούν τους νόμους».

Πρόγραμμα διαχείρισης

Σημειώνεται εδώ ότι εδώ και λίγους μήνες η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των νεκρών ζωών, έργο που έχει αναθέσει σε ανάδοχο εταιρεία. Το πρόγραμμα δεν συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους. Περιλαμβάνει την περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση νεκρών ζώων εντός και εκτός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, όπως πτωμάτων βοοειδών, αιγών και προβάτων, αλλά και ζώων όλων των ηλικιών που βρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού οδικού δικτύου ή σε δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται άμεσα στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 8960100 σε 24ωρη βάση.