Δράσεις πρόληψης σε τοπικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών

on .

KETHEA PROSFYGES ASYNODEYTA 16 4 21

• Δράσεις πρόληψης και διαχείρισης καταστάσεων σχετικών με τη χρήση ουσιών και εξαρτητικών συμπεριφορών σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων υλοποίησε το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση SolidarityNow.
Η δράση αφορούσε σε δύο είδη παρεμβάσεων, καθώς απευθύνθηκε τόσο στο προσωπικό όσο και στους ωφελούμενους των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών του SolidarityNow, στη Βόρεια Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το προσωπικό των δομών φιλοξενίας του Περάματος και της Κόνιτσας, όπου υπήρξε ενημέρωση - ευαισθητοποίηση για θέματα εξάρτησης και τρόπους διαχείρισης καταστάσεων κατάχρησης ουσιών ή εκδήλωσης εξαρτητικών συμπεριφορών (διαδίκτυο, gaming, τυχερά παιχνίδια). Στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών του SolidarityNow στο Βελβεντό Κοζάνης, η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν δράσεις δευτερογενούς πρόληψης στους χώρους φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίες απευθύνονταν στους έφηβους ωφελούμενους. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ για θέματα εξάρτησης, μέσω της χρήσης ενημερωτικού υλικού και προβολής video.
Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, καθώς και προβληματισμοί γύρω από την κατάχρηση ουσιών και τις εξαρτητικές συμπεριφορές. Τέλος, δόθηκε έμφαση στην ενδυνάμωση της ταυτότητας και των ατομικών δεξιοτήτων, μέσω της παρότρυνσης για θέσπιση στόχων και την ανάπτυξη υγιών τρόπων διαχείρισης δυσκολιών.