Ευελιξία όπου απαιτείται για να μην υπάρχουν αδικίες στο «Αντ. Τρίτσης»

on .

DROMOS ERGA PINAKIDES

• Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την τοπική Αυτοδιοίκηση εάν απορροφηθεί και το τελευταίο ευρώ από τα 2,5 δισ., άφησε χθες ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Η τελική προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι η 31η Μαΐου, μετά και τη νέα παράταση που δόθηκε, ενώ ως γνωστόν το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομής στους Δήμους, όπως αγροτική οδοποιία, αναπλάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, κ.ά.

Προβληματισμός για το πλαφόν
Ενστάσεις υπάρχουν από τους αυτοδιοικητικούς σχετικά με το πλαφόν που έθεσε το Υπουργείο για τις χρηματοδοτήσεις, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου να τονίζει ότι αυτό έπρεπε να είχε καθορισθεί εξαρχής, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι Δήμοι τι αντιστοιχεί στον καθένα, καθώς αυτό προκαλεί αδικίες σ’ αυτούς που έχουν ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του «θα έπρεπε από την αρχή να επιλεγεί μία πιο δίκαιη κατανομή, με πληθυσμιακά και εκτατικά κριτήρια καθώς και άλλα όπως το τουριστικό ισοδύναμο, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από Δήμους συνεπώς πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε, όμως η μη ισόρροπη κατανομή για μερίδα Δήμων, μας αφήνει και πάλι μία αίσθηση αδικίας, ειδικά για τους Δήμους της περιφέρειας».
Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η θέσπιση πλαφόν ήταν απαραίτητη, προκειμένου ένας μικρός ή πιο αδύναμος Δήμος, που δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία ή που έχει καθυστερήσει, να ξέρει ότι θα μπορεί τελικά να εντάξει στο Πρόγραμμα ένα έργο υψηλής προτεραιότητας, κάτι που με το προηγούμενο σχήμα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ η κατανομή αυτή φαίνεται ότι ευνοεί -σωστά- τους πολύ μικρούς Δήμους, αδικεί όμως τους μεσαίους και μεγάλους Δήμους της Περιφέρειας.

Πέντε διορθώσεις
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει πέντε συγκεκριμένες αλλαγές, που μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αδικιών που προκαλεί το περιεχόμενο της ΚΥΑ. Πιο συγκεκριμένα:
- Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 στους πόρους του προγράμματος Α. Τρίτσης, ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.
- Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.
- Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το Α. Τρίτσης.
- Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.
- Να μπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης»
Ο αναπλ. Υπουργός αναφερόμενος στις δυνατότητες που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα πλαφόν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έκανε λόγο για τρεις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και διευκρίνισε ότι για τα έργα εκείνα του «Φιλόδημος Ι» που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και συμβασιοποιηθεί, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύμβασης και όχι το ποσό του προϋπολογισμού. Τόνισε, δε, ότι 42 περιπτώσεις έργων -τα οποία είτε δεν έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης», είτε δεν έχουν μεταφερθεί από το «Φιλόδημος Ι»- θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται, κανονικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, εκτός του πλαφόν.
Όσον αφορά στη δεύτερη «βαλβίδα αποσυμπίεσης», ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στις 31 Μαΐου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους Δήμους, θα γίνει και η συνολική εκτίμηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να φανεί εάν υπάρχει νέα δυνατότητα ανακατανομής στο πλαίσιο του Προγράμματος. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προσφέρονται και με άλλα Υπουργεία.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εφόσον τα έργα συμβασιοποιηθούν και μείνουν αδιάθετα κονδύλια, θα μπορεί να υπάρξει είτε μία οριζόντια αύξηση του πλαφόν, είτε νέες προσκλήσεις για εντάξεις έργων.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για χρηματοδοτήσεις έργων που είναι λίγο πιο πάνω από το πλαφόν, ενώ σημείωσε ότι για Δήμους με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά «όποιες ακραίες περιπτώσεις έχουν προκύψει, αυτές θα αντιμετωπιστούν».