Τα τυροκομικά μας προϊόντα «κατακτούν» και τη Γερμανία

on .

tyria

• Σε όλο και πιο πολλές γωνιές του πλανήτη φτάνουν τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία τη δική τους ξεχωριστή θέση έχουν εκείνα που παράγονται στην Ήπειρο.
Μεταξύ των αγορών που κατακτούν συμπεριλαμβάνονται και εκείνες χωρών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό της Γερμανίας, προς την οποία οι εξαγωγές ελληνικών ειδών σημείωσαν πέρυσι αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 11,8%. Μάλιστα, η Ελλάδα για το 2020 καταλαμβάνει την έβδομη θέση στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων!
Φέτα κυρίως αλλά και το ελληνικό γιαούρτι είναι τα προϊόντα που έχουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ζήτηση στη γερμανική αγορά, στην οποία, σημειωτέον, δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια εταιρίες και από την Ήπειρο με πρώτη και καλύτερη τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

Θέλει σύστημα!
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελληνική παραγωγή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα μεγάλα μεγέθη της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία παραμένει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ιδιαίτερα στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων, αναγκαίο είναι για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς να χαράξουν πριν την είσοδό τους σε αυτή μια συστηματοποιημένη και χωρίς περιθώρια για απόκλιση στρατηγική, δεδομένου ότι οι μεγάλες γερμανικές αλυσίδες τροφίμων επιβάλλουν ασφυκτικά συμβατικά περιθώρια χρόνων και παράδοσης.

Ευοίωνες προοπτικές
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ελληνικό τυροκομικό προϊόν, λόγω των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών του, και της προσιτής τιμής, θα μπορούσε να βρει χώρο σε σημαντικό βαθμό στη γερμανική αγορά σε καταστήματα ντελικατέσεν, σε σημεία πώλησης premium τροφίμων, που απευθύνονται σε κοινό υψηλών απαιτήσεων, αλλά και σε καταστήματα βιολογικών ειδών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο πληθυσμός είναι σε γενικές γραμμές περισσότερο δεκτικός σε νέες πιο υγιεινές προτάσεις προϊόντων διατροφής και στην υψηλή γαστρονομία.

Εκατομμύρια τόνοι...
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «In.gr», στην Ε.Ε. παράγονται 10 εκατομμύρια τόνοι τυριού κάθε χρόνο. Μαζί με την Ελβετία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, η Γερμανία είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς τυριού στον κόσμο. Τα πιο δημοφιλή τυροκομικά προϊόντα είναι η κρέμα τυρί, το ημίσκληρο τυρί και τα τυριά γκούντα, μοτσαρέλα και ένταμ. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Γερμανίας αποτελούν τα σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά τυριά.