Το… θέατρο του παραλόγου με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας!

on .

PLATEIA MAKETA 2 8 4 21

• Στην πολυσυζητημένη πλέον ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, η οποία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα, καθώς παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «επικαιροποιημένη» μελέτη, αναφέρονται οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» σε ανάρτησή τους κάνοντας λόγο πολύ εύστοχα για «θέατρο του παραλόγου»!

Οι παρεμβάσεις των «Σκεπτόμενων» που συχνά καταπιάνονται με θέματα που απασχολούν την πόλη των Ιωαννίνων, επισημαίνοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, θα πρέπει να προβληματίσουν τη Δημοτική Αρχή και στο θέμα της κεντρικής πλατείας, αφού όπως τονίζουν χαρακτηριστικά είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές»! Με λίγο… ρετουσάρισμα!

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Κοντά δυο χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές η Αρχή του κ. Ελισάφ αποφάσισε να ασχοληθεί με την κεντρική πλατεία.

Και ενώ τότε χρέωνε στον πρώην Δήμαρχο ότι: «χωρίς κανένα διάλογο με την κοινωνία προχώρησε στο σχέδιο της ανάπλασης… δεν υπήρξε συζήτηση με τους θεσμοθετημένους φορείς, ούτε με τους πολίτες… δεν υπήρξε καν διαβούλευση... η πλατεία δεν είναι πεδίο πειραματισμών», παίρνει τώρα το σχέδιο της «μαύρης πλατείας» του κ. Μπέγκα, το ρετουσάρει λίγο -μπορεί να το κάνει και χειρότερο με τον κυκλικό κόμβο που προβλέπει- και αυξάνει το κόστος του από το 1,2 στα 5,2 εκατομμύρια (5.200.000) ευρώ!

Αυτό κι αν είναι εκτόξευση!

Λεφτά υπάρχουν λοιπόν, αλλά τόσο πολλά; Και με ποια αιτιολογία; Με πολύτιμους λίθους θα επενδυθεί το πλακόστρωτο; Απορίας άξιον… »Η πόλη βέβαια, χρειαζόταν εδώ και χρόνια μια ήπια ανάπλαση της κεντρικής της πλατείας.

Μια νέα πλακόστρωση, ας πούμε, με κυβόλιθο σε χρωματισμούς και σχήματα θα άλλαζε εντελώς το πρόσωπό της. Μια ανακατασκευή των σιντριβανιών της θα έδινε το απαραίτητο υδάτινο στοιχείο, σε σχήμα και χρώμα επίσης.

Νέα παγκάκια, λουλούδια, δέντρα θα έδιναν το επιπλέον πράσινο που χρειάζεται. Και ένας ωραίος φωτισμός θα την έκανε όμορφη και ασφαλή και τη νύχτα. (Αν ρωτούσε κανείς εμάς θα λέγαμε ότι μια δυο καντίνες με τραπεζοκαθίσματα και κάποια παιχνίδια για παιδιά με ένα ωραίο κάγκελο να τα προστατεύει από τα διερχόμενα αυτοκίνητα θα της έδιναν μια επιπλέον ζωντάνια. Κάτι που έχουν πολλές από τις πλατείες ελληνικών πόλεων, όχι πάντως η δική μας).

Αντ’ αυτού τι βλέπει κανείς; Ένα αντιαισθητικό σεληνιακό τοπίο, μια ομοιότητα με την πλατεία της παλιάς Ομόνοιας, σε κάποια σημεία της μάλιστα έντονη». Αναλύοντας τα σχέδια… Στη συνέχεια οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» αναλύοντας τα σχέδια, παρατηρούν: «Φεύγει ό,τι είναι ωραίο.

Εξαφανίζονται τα όμορφα ξύλινα κυματοειδή παγκάκια για να πάρει τη θέση τους ένα λίθινο ενιαίο καθιστικό χωρίς πλάτη, στη μέση του πουθενά. Εξαφανίζεται όλο το πλέγμα των σιντριβανιών και -αν κρίνουμε από τις μακέτες- το πράσινο όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά ελαττώνεται, ενώ κατασκευάζεται στο πίσω μέρος ένα ξύλινο, χωριάτικου στυλ, χαγιάτι. Η «γούρνα» αποφασίστηκε να μεταμορφωθεί -στο τελευταίο λεπτό- σε σιντριβάνι αλλά κι αυτό απλώς για να ικανοποιηθεί το αρχικό σχέδιο. »

Παραμένει ο δρόμος διπλής κατεύθυνσης, τώρα όμως έχουμε και έναν αχρείαστο κυκλικό κόμβο να διακόπτει την ομαλή κυκλοφορία των πεζών, ο οποίος θα φέρει σίγουρα κυκλοφοριακό κομφούζιο σε μόνιμη βάση.

Έτσι «φεύγει» και το παρκάκι που φιλοξενεί το άγαλμα της Ολυμπιάδας και του μικρού Αλέξανδρου μειώνοντας το πράσινο κατά πολύ.

Φυσικά «φεύγει» και το άγαλμα του Πύρρου που τόσο ενοχλούσε διάφορους, απογυμνώνοντας την πόλη από το ιστορικό παρελθόν της. »Η μεταλλική πεζογέφυρα που συνδέει σήμερα τον χώρο με το από κάτω -κατ’ ευφημισμόν- παρκάκι, πάει στη χωματερή και τοποθετείται άλλη, για να κάνει τι;

Να συνδέσει την πλατεία με το από κάτω παρκάκι, με το οποίο ήδη συνδέεται! (Α! Θα τοποθετηθεί, λέει, και ασανσέρ. Ούτε Ελβετία να ήμασταν!) Επίσης, από τη μεριά της Όασης θα γίνει μια κάθετη σκάλα για να κατεβαίνει κανείς στη Μπιζανίου, διότι αν πάει από τη γωνία ενδέχεται και να… κουραστεί. Έτσι βέβαια θα κοπούν και όλα τα δέντρα που υπάρχουν εκεί. Είναι που αυξάνεται το πράσινο…

Η δε δυνατότητα επέκτασης της πλατείας προς την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου -όπως αναφέρει το σχέδιο- με περισσότερο πράσινο, μοιάζει παραμύθι για μικρά παιδιά». Απογύμνωση… Συμπερασματικά, οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» αναφέρουν: «αυτό που εμείς βλέπουμε εδώ να ετοιμάζεται δεν λέγεται ανάπλαση, λέγεται απογύμνωση ενός χώρου από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Μια συγκεκριμένη κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από συγκεκριμένους ανθρώπους και με συγκεκριμένα κριτήρια, αποφάσισε για κάτι που θα χρεωθεί η πόλη για πολύ καιρό. Και ένας δήμαρχος που άλλα έλεγε προεκλογικά άλλαξε ρότα άμα τη εκλογή του.

Και τέλος πάντων, η πόλη χρειάζεται μια πλατεία φιλική στον άνθρωπο και τον πολίτη ζωντανή και ενδιαφέρουσα και όχι ένα πανάκριβο, γκρίζο και γυμνό σεληνιακό τοπίο, που φέρνει κατάθλιψη».