Μόνο με αρνητικό τεστ η επιστροφή μαθητών από σήμερα στα Λύκεια

on .

AITHOYSA THRANIA

• Στα θρανία επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές των Λυκείων της χώρας και όλα είναι έτοιμα για την ομαλή επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων. Αυτό θα συμβεί με την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τον κορωνοϊό (τα λεγόμενα self test) στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ως γνωστόν το τεστ μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό με τον ΑΜΚΑ τους, ενώ σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.
Μάλιστα από χθες είναι διαθέσιμη η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self tests και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας να γίνει με ασφάλεια.
Για την εξέλιξη της διαδικασίας μίλησε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι μέχρι τις 12.30 χθες το μεσημέρι 35 μαθητές και καθηγητές είχαν βρεθεί θετικοί, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το απόγευμα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Παιδείας είχαν εντοπιστεί θετικοί, ασυμπτωματικοί, δυνητικά νοσούντες 95 μαθητές και 98 εκπαιδευτικοί.

Δύο φορές την εβδομάδα
Η διενέργεια των sel tests θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό οι μαθητές - εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.