Αποσυμφόρηση από ασθενείς κορωνοϊού ζητούν οι Διευθυντές Τομέων του Π.Γ.Ν.Ι.

on .

DOYROYTH

• Ούτε και χθες υπήρξαν αισιόδοξα μηνύματα από τους δείκτες της πανδημίας σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο: Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν και πάλι τα 3.000 (3.228), οι νεκροί ανήλθαν σε 75, οι διασωληνωμένοι έκαναν «άλμα» στους 776, με τον μέσο όρο ηλικίας να πέφτει μάλιστα από τα 68, στα 67 έτη. 
Ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες η εικόνα στην Ήπειρο, αλλά πολύ μακρά ακόμη από το σημείο να μπορεί να πει κανείς ότι φθάνουμε στο τέλος της «διαδρομής». Στα Γιάννενα ανακοινώθηκαν 22 νέα κρούσματα, ενώ καλύτερη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στους άλλους νομούς της Ηπείρου (Άρτα 2 κρούσματα, Θεσπρωτία 2, Πρέβεζα 3). Η ανησυχία όμως μεγαλώνει από το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις «σαρώνουν» και χθες ανακοινώθηκαν άλλα τέσσερα περιστατικά σε Άρτα (1) - Πρέβεζα (3).
Από τα χθεσινά στοιχεία προκύπτει ότι το Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τα νοσοκομεία, ακόμη και αν υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, θα συνεχίσουν να πιέζονται. Η προοπτική αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στην περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό, αλλά και από άλλες σοβαρές παθήσεις. 
Πρόσθετο πρόβλημα προκαλείται από τη μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργείων, ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, μια απόφαση που ισχύει για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.  Γίνεται όμως εντονότερο σε περιοχές όπως τα Γιάννενα και η Ήπειρος που δεν διαθέτουν ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να επιταχθούν ή να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -όπως συμβαίνει σε Αττική και Θεσσαλονίκη- ώστε να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία. 
 S.O.S. από τους Διευθυντές
Χθες οι διευθυντές Τομέων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι το Νοσοκομείο -μετά την ενεργοποίηση και της τρίτης ΜΕΘ-  ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο Covid-19, κάτι που λειτουργεί αρνητικά τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου, όσο και για το κλινικό έργο, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες και για περιστατικά που αδυνατούν να τις παράσχουν άλλα νοσοκομεία της περιοχής.
Οι διευθυντές σημειώνουν ότι οι κλινικές του Παθολογικού τομέα δεν διαθέτουν πλέον επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη φροντίδα μη covid-19 ασθενών, ενώ οδηγείται σε πλήρη αποδιοργάνωση η χειρουργική αντιμετώπιση βαρέως πασχόντων ασθενών. 
Σημείο «αναφοράς» των Διευθυντών, αποτελεί η ενεργοποίηση της 3ης ΜΕΘ στο χώρο ανάνηψης των χειρουργείων, από την οποία επέρχεται «άμεσος περιορισμός του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς θα είναι διαθέσιμες μόλις δύο χειρουργικές αίθουσες καθημερινά, οι οποίες θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά». 
Στο «δια ταύτα» οι Διευθυντές των Τομέων του ΠΓΝΙ, αφού επαναλαμβάνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο εκπαιδευτικό και κλινικό έργο, ζητούν επανασχεδιασμό των μέτρων, ώστε να υπάρξει επαρκής συμμετοχή και των υπολοίπων νοσοκομείων της Ηπείρου στο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας και να αποσυμφορηθεί από περιστατικά Covid-19 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.  
 Οι μεταλλάξεις 
Με τα τέσσερα νέα μεταλλαγμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, συνολικά στην Ήπειρο έφτασαν τα 42, εκ των οποίων τα 17 σε Γιάννενα, τα 5 σε Άρτα, τα 6 σε Θεσπρωτία και τα 9 σε Πρέβεζα. Τέσσερα ακόμη εντοπίστηκαν στην Κακαβιά και ένα στο Άκτιο. Επίσης στα Γιάννενα έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν  και  δύο κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης επί συνόλω 59 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα πάντως με το Εθνικό Δίκτυο για τις μεταλλάξεις κατά 93,56% επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη.
 Οι έλεγχοι
Οι άνευ σοβαρού λόγου μετακινήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Την Τετάρτη οι Υπηρεσίες της Αστυνομίας βεβαίωσαν συνολικά 73 παραβάσεις (11 σε Άρτα, 9 σε Θεσπρωτία, 37 σε Ιωάννινα και 16 σε Πρέβεζα). Επίσης βεβαιώθηκαν 14 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, οι 4 στη Θεσπρωτία και οι 10 στα Γιάννενα.
 Καφετέρια σε λειτουργία 
Τριχίλιαρη «καμπάνα» έπεσε σε καφετέρια των Ιωαννίνων, η οποία διαπιστώθηκε να εξυπηρετεί σε εξωτερικό της χώρο τρεις πελάτες σε βάρος των οποίων επίσης βεβαιώθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα.
 Η κατανομή των κρουσμάτων
Η Αττική για μια ακόμη ημέρα συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, συνολικά σε όλες τις περιφερειακές της ενότητες 1.578. Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 435 και αμέσως μετά η Αχαΐα με 117. Έπονται:  Λάρισα 89, Πέλλα 55, Σέρρες 55, Κοζάνη 52, Ηράκλειο 45.