Μπαίνουν στον Αναπτυξιακό και οι πτηνοτροφικές μονάδες

on .

KOTES PTHNOTROFEIO

• Τη δυνατότητα υπαγωγής στον Αναπτυξιακό νόμο θα έχουν στο εξής και οι πτηνοτροφικές μονάδες, με βάση νέα τροποποιητική ΚΥΑ. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο της Πτηνοτροφίας ο οποίος ειδικά για την Ήπειρο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές δραστηριότητες και είναι βασικός «μοχλός» της τοπικής οικονομίας.
Η ένταξη επιχειρηματικών σχεδίων που αφορούν σε ίδρυση, επέκταση και μεταποίηση μονάδων αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην Πτηνοτροφία και στην περιοχή μας.

Τροποποιητική ΚΥΑ
Η διεύρυνση του Αναπτυξιακού ν. 4399/2016 αφήνει εκτός μόνο τις μονάδες που εκτρέφουν στρουθοκαμήλους. Την ΚΥΑ υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου. Μ’ αυτήν διευρύνεται ο αναπτυξιακός και γίνεται καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού.

Δυναμικός κλάδος
Το Yπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υποστηρίξει την τροποποίηση της ΚΥΑ δεδομένου, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι ο κλάδος της Πτηνοτροφίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συγκριτικά με άλλες ζωικές πρωτεΐνες, τα πουλερικά ευνοούνται και μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε νέες προκλήσεις, χάρη στον υψηλό βαθμό καθετοποίησης του κλάδου και στην αποσύνδεση, σε μεγάλο βαθμό, της εκτροφής των πουλερικών από την κλιματική αλλαγή.
Επίσης επειδή η ελληνική Πτηνοτροφία δέχεται έντονο ανταγωνισμό καταφέρνει όμως να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης (περίπου 75%), πραγματοποιώντας παράλληλα και εξαγωγές, κυρίως σε γειτονικές χώρες. Βασικό κριτήριο υπήρξε και το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε ισχυρό πλήγμα στον κλάδο, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας σημαντικών καναλιών διανομής, της μείωσης της τουριστικής κίνησης, της μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξαιτίας και του μεγάλου κόστους κατάψυξης και αποθήκευσης του πλεονάσματος των προϊόντων.
Τέλος, η απόφαση για ένταξη πτηνοτροφικών μονάδων στον Αναπτυξιακό στηρίχθηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2011-2019, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης κατανάλωσης κοτόπουλου έχει αυξητική τάση, σημειώνοντας θετική μεταβολή κατά 20,56%, ενώ οι εξαγώγιμες ποσότητες κρέατος κοτόπουλου φαίνονται αυξημένες από 20,5 χιλ. τόνους το 2011 σε 33,8 χιλ τόνους το 2019.
Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στις διατάξεις της νέας ΚΥΑ μπορούν να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.