Με… δόσεις η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

on .

PLATEIA MAKETA 1 8 4 21

• Η επικαιροποιημένη μελέτη ανάπλασης της κεντρική πλατείας, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ Αντιπολίτευσης και Δημ. Αρχής, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Μπορεί η παρουσίαση να έγινε χθες, ωστόσο η μελέτη έχει ήδη υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για χρηματοδότηση, με προϋπολογισμό 5,2 εκ. ευρώ.
Ως γνωστόν πρόκειται για τη μελέτη που είχε προκύψει από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον οποίο «έτρεξε» η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με κάποιες αλλαγές όπως η συσχέτιση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας με το νέο κόμβο, η επέκτασή της με την ανάπτυξη περισσότερου πράσινου προς την πλευρά του κόμβου και η σύνδεσή της με το πάρκο Μπέγκα. Η μελέτη παρουσιάστηκε από τους μελετητές Παύλο Βλαστό και Γεωργίνα Παπαγεωργίου.
Η Δημοτική Αρχή έχει παραλάβει την μελέτη ανάπλασης της πλατείας στο σύνολό της, στην πρόταση όμως που έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» δεν περιλαμβάνεται το τμήμα μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το συγκεκριμένο κομμάτι της πλατείας έχει κατασκευαστεί μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος και η ανακατασκευή του πριν την παρέλευση της πενταετίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταλογισμό χρημάτων και απώλεια κονδυλίων. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή, μετά και τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναγνωρίζει την ανάγκη ανακατασκευής του, κάτι που θα δρομολογήσει μετά την παρέλευση της πενταετίας είτε μέσω της ίδιας χρηματοδότησης είτε με συμπληρωματική. Το έργο της ανάπλασης συσχετίζεται πλήρως με το νέο κόμβο που έχει υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ και έδωσε την δυνατότητα επέκτασης της πλατείας προς την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου με περισσότερο πράσινο.
Στην πλατεία θα δημιουργηθούν υποδομές που θα δέχονται κατασκευές -όπως εξέδρες- ώστε να αποφεύγονται φθορές ενώ όπως τονίστηκε ένα από τα πιο εντυπωσιακά της στοιχεία θα είναι αυτό του νερού, με την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου σιντριβανιού.

Περί απώλειας πόρων…
Κατά την συζήτηση οι τόνοι ανέβηκαν όταν από την παράταξη της «Ενότητας Πολιτών» υποστηρίχθηκε ότι χάθηκαν πόροι του ΕΣΠΑ που προοριζόταν για το Δήμο Ιωαννιτών.
«Απωλέσατε πόρους για το Δήμο Ιωαννιτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο» ανέφερε στη συνεδρίαση ο Θωμάς Μπέγκας προκαλώντας την άμεση απάντηση του αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά ημιτελών μελετών και προβληματικών σχεδιασμών που παρελήφθησαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για θηλιά. Να δούμε τις προεκλογικές μακέτες, τα κουβάρια των προγραμματικών συμβάσεων, όλα ήταν στον αέρα… Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μετά την πανδημία μεταφέρθηκαν σε άλλες προτεραιότητες. Αυτό δεν αποτελεί απώλεια πόρων από την Δημοτική Αρχή», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Κλείνοντας την συζήτηση τόνισε ότι υπήρξαν πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις και προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του κέντρου της πόλης.
«Η Δημοτική Αρχή δεν έχασε κανένα έργο στο ΕΣΠΑ. Το κυρίαρχο είναι το έργο της πλατείας δρομολογείται και θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο δήμαρχος.