«Ναι» στις Α.Π.Ε., αλλά με σεβασμό στον τόπο μας

on .

AIOLIKO PARKO

• Κατηγορηματικός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην απεριόριστη εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εμφανίστηκε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρίας ABO Wind AG που υποστήριξε ότι θα επανέλθει στο αίτημά της για κατασκευή μικρότερου αιολικού πάρκου στο Περιστέρι, αλλά και τα «παράπονα» που εξέφρασε για τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις για το φωτοβολταϊκό των 50 ΜW σε περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας. Ο Περιφερειάρχης για μια ακόμη φορά επανέλαβε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση μονάδων βιορευστών οι οποίες δεν θα χρησιμοποιούν πρώτη ύλη (κτηνοτροφικά απόβλητα κλπ) από την περιοχή.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Η αρχή μας στην Ήπειρο είναι να λέμε «ναι» στις ΑΠΕ, χωρίς όμως να χαλάμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο. Θεωρούμε ότι πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο, εκεί που έχουμε προγραμματίσει να προωθήσουμε αυτά που προσφέρονται από τη φύση, όπως για παράδειγμα τον ορεινό, ορειβατικό περιπατητικό τουρισμό και τα προϊόντα ποιότητας από την κτηνοτροφία, δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Επίσης υπάρχει πρόβλημα και με εκείνους που ζητούν πολλές (με κατάτμηση όσον αφορά την ισχύ) άδειες για φωτοβολταϊκά, γιατί εμείς έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία να τοποθετήσουμε φωτοβολταίκά συστήματα στα αντλιοστάσια ώστε να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες μας. Επίσης για τις μονάδες βιορευστών είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορών πρώτων υλών από άλλες περιοχές».
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη δυσφορία του, τόσο για τη συμπεριφορά ορισμένων επενδυτών, όσο και για τη στάση υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας τα εξής:
«Το θέμα δεν είναι μόνο τι θέλουν οι άλλοι, αλλά και τι θέλει ο τόπος. Εδώ σεβόμαστε τον τόπο. Με εκπλήσσει όταν κάποιοι έρχονται φιλοξενούμενοι σε κάποιες περιοχές και θέλουν να επιβάλλουν αποφάσεις σαν ιδιοκτήτες. Δεν μου αρέσει η ευκολία που οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι θετικές. Σε τίνος το μέρος λένε αυτοί ναι; Πώς γίνεται να είναι αρνητικοί τις περισσότερες φορές σε αιτήματα για βελτίωση δρόμων προς κτηνοτροφικές μονάδες σε «γυμνά» βουνά και σε αιτήματα που απαιτούν τη διέλευση τεράστιων αυτοκινήτων για μεταφορές που θα αλλοιώσουν τον τόπο να είναι θετικοί. Πού είναι η λογική;»